Vremenska prognoza

‘Popodne će vam biti dovoljni kratki rukavi’: Vakula prognozu za tjedan pred nama ispisao u – stihovima

P. N.

Foto Boris Scitar / Vecernji list / PIXSELL

Foto Boris Scitar / Vecernji list / PIXSELL



I najnovije analize prognostičkih izračuna budućih stanja atmosfere potvrđuju prošle – do srijede se nastavlja stabilno vrijeme – pretežno sunčano sa slabim do umjerenim vjetrom te iznadprosječno toplo – gotovo proljetno, ali u mnogim krajevima, ne samo kopnenim – tek nakon jutarnje, ponegdje i prijepodnevne magle i niskih oblaka. Pritom će osobito u unutrašnjosti i dalje mnogima dobro doći slojevita odjeća jer će ujutro biti „minusa“, mjestimice i mraza, a poslijepodne će nekima na suncu čak biti dovoljni i samo kratki rukavi.


Od četvrtka većinom oblačnije, uz mogućnost mjestimične slabe oborine, uglavnom u kontinentalnom području, te uz porast jutarnje temperature i pad dnevne, a od petka vjerojatno i vjetrovitije, uz sjeverni vjetar i buru, na Jadranu često i jaku, na udare i olujnu, piše HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


Popularni meteorolog ovaj je put prognozu za tjedan ispisao i u – stihovima.


Za razliku od nekih drugih – ovo nije novinarska „patka“:do srijede će prognoza biti jednostavna i kratka:većinom sunčano i poslijepodne toplo gotovo kao u proljeće,ali još ujutro mnogima tako biti neće.Vidljivost će u mnogim krajevima smanjivati magla i niska naoblaka,a zbog “minusa” ujutro dobrodošla jakna – popodne će nositi mnogima biti “tlaka”.

Od četvrtka nestabilnije,


većinom i oblačnije,pri čemu ujutro malo toplije,a poslijepodne malo hladnije,od petka i vjetrovitije… Budući da se ova meteo-rima ne sviđa svima,pa čak i nije razumljiva nekima,u nastavku slijedi uobičajena prognoza,naravno – i “klasična” vremenoslovna proza,zasnovana na znanosti – ne gnoza…