Obilježena obljetnica stradanja

Pomirba u HDZ-u? Srdačan susret: Penava, Medved i Kuščević zajedno u Sotinu

P. N.

Foto  Davor Javorovic/PIXSELL

Foto Davor Javorovic/PIXSELL

Nakon što se srdačno pozdravio s Medvedom i Kuščevićem, Penava je u svom obraćanju još jednom ponovio da se nije dovoljno toga napravilo po pitanju procesuiranja ratnih zločina te rješavanju pitanja nestalih, ocijenivši da s prolaskom godina opada interes da se žrtve pronađu, a zločinci kazne



Obilježena je 27. obljetnica stradanja Sotina, a na obilježavanju su, između ostalih, bili i ministar branitelja Tomo Medved i ministar uprave Lovro Kuščević te gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, piše N1.


Nakon što se srdačno pozdravio s Medvedom i Kuščevićem, Penava je u svom obraćanju još jednom ponovio da se nije dovoljno toga napravilo po pitanju procesuiranja ratnih zločina te rješavanju pitanja nestalih, ocijenivši da s prolaskom godina opada interes da se žrtve pronađu, a zločinci kazne.


“Kako godine prolaze teško je izbjeći sumnju i osjećaj da opada intenzitet emocije i interes da se žrtve pronađu, a zločinci kazne. Ipak, u svemu tome moramo pronaći snage za dostojanstvo i zajedništvo, ali jednako tako mora doći do promjene u razmišljanju ljudi koji obnašaju dužnosti koje su odgovorne za procesuiranja ratnih zločina, oni moraju shvatiti da je njihov zadatak znatno lakši u odnosu na svakodnevicu obitelji koje traže svoje nestale i kojima su članovi obitelji ubijeni, a znaju da za to nitko nije odgovarao”, poručio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na komemoraciji nakon koje je u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Pomoćnice Kršćana služena misa zadušnica.




Na novinarsko pitanje je li današnji susret predstavljao pomirbu s čelnim ljudima stranke, Penava je odgovorio kako „nije ni znao da su se posvađali“.


“Mislim da nemamo različita mišljenja. Dok sam slušao govore ministara, pitao sam se u čemu je problem”, rekao je Penava.


Iznenadilo ga je što na prosvjedu nije bilo njegovih stranačkih kolega. “Svatko je imao svoje razloge, nadam se da ćemo sljedeći put svi biti tu“, dodao je Penava koji je novinarima rekao da se nije čuo s premijerom nakon skupa te očekuje da institucije rade svoj posao.