Nepokoreni grad

Pogledajte kako se Zagreb borio za Titov trg: Političari došli na antifašistički prosvjed i – šutjeli

Boris Pavelić

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

No svi su se oni zadovoljili šetnjom "u parteru", i nikome nije palo na pamet da stane za mikrofon i rekne koju vlasti koja tolerira "Za dom spremni" u Jasenovcu. Zato vjerojatno i nije čudno da su okupljeni počeli zviždati kada je voditelj skupa Vili Matula, čitajući tko je sve podržao skup, spomenuo Socijaldemokratsku partiju (SDP).



Obranu antifašizma lijevi su političari – prepustili građanima. To se dade zaključiti iz činjenice da je nekoliko viđenijih političara s ljevice došlo na večerašnji prosvjed “Antifašizam je naš izbor”, ali nisu prozborili ni riječi.


Na Trg žrtava fašizma u Zagrebu došli su bivši predsjednik Republike i predsjednik stranke Naprijed Hrvatska Ivo Josipović. Bio je tu i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, Ranko Ostojić te povratnica u SDP Aleksandra Kolarić.


No svi su se oni zadovoljili šetnjom “u parteru”, i nikome nije palo na pamet da stane za mikrofon i rekne koju vlasti koja tolerira “Za dom spremni” u Jasenovcu. Zato vjerojatno i nije čudno da su okupljeni počeli zviždati kada je voditelj skupa Vili Matula, čitajući tko je sve podržao skup, spomenuo Socijaldemokratsku partiju (SDP).




Učinili su to zato građani sami, njih tristotinjak, koji su došli, usprkos kiši. “Zagreb je nepokoreni grad, a takav će i ostati unatoč pokušajima revizije prošlosti od strane ekstremne desnice koja uz potporu aktualnog gradonačelnika nastoji izbrisati antifašističko naslijeđe promjenama imena ulica i trgova umjesto da se bavi stvarnim problemima građana i građanki Zagreba.


Vrijeme je da još jednom glasno kažemo da je Hrvatska u svoj Ustav upisala antifašizam kao temelj svoje državnosti, ali i da je antifašizam vrijednost koja ne treba biti propisana već življena”, stajalo je u pozivu na prosvjed.


Organizatori su upozorili da se “suočavamo sa sve većom nezaposlenosti, siromaštvom i iseljavanjem mladih”, što su “bitne teme za ovo društvo”, ali i istaknuli da je jednako bitno “odlučno se suprotstaviti reviziji prošlosti, ‘alternativnim činjenicama’ i veličanju ustaštva”. Jedan od govornika, kazališni redatelj Ivica Buljan, burno je pozdravljen kada je podsjetio na slogan s kojim je 26-godišnji opuzenski partizan Stjepan Filipović otišao u smrt, kada su ga 26. svibnja 1942. nacisti objesili u Valjevu: “Smrt fašizmu – sloboda narodu!”.


snimio Darko Jelinek


snimio Darko Jelinek