Problem za Kujundžića

Počinje prikupljanje potpisa liječnika za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Kujundžić je uvjeren da do povlačenja suglasnosti za prekovremeni rad neće doći jer, kaže, bez dežurstava i prekovremenih sati zdravstveni sustav u Hrvatskoj, kao ni u svijetu, ne može funkcionirati



U nedjelju počinje akcija Hrvatske liječničke komore (HLK) i Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) pod geslom »Hoću raditi zakonito«, u sklopu koje će se u iduća dva mjeseca prikupljati potpisi liječnika za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad, odnosno rad dulji od 48 sati tjedno.


Liječnici su nezadovoljni jer već dvije godine čekaju na izmjene Zakona o reprezentativnosti koje bi im omogućile da sami pregovaraju o svojim radnim i materijalnim pravima, stoga traže strukovni kolektivni ugovor ili Zakon o plaćama liječnika.


»Vlada ima dva mjeseca vremena da nešto riješi, potpise ćemo arhivirati kod sindikalnih povjerenika u bolnicama ili kod povjerenika HLK-a te ih, ovisno o tome što će Vlada napraviti, aktivirati. To znači da ćemo raditi najviše 48 sati tjedno, što će sigurno dovesti do smanjenja dostupnosti zdravstvene zaštite građanima i povećanja lista čekanja«, izjavila je Hini predsjednica HLS-a Renata Čulinović-Čaić.




Primjerice, dovoljno je da 50 posto anesteziologa u nekoj bolnici povuče suglasnost pa da cijeli kirurški program bude doveden u pitanje.


Čulinović-Čaić očekuje da će akciju podržati većina liječnika, jer je u anketi HLK-a 60 posto liječnika iskazalo spremnost da povuče suglasnost za prekovremeni rad.Liječnici ističu kako godišnje kroz dežurstva i pripravnosti odrade tri milijuna prekovremenih sati, na čemu počiva zdravstveni sustav, a istovremeno su zbog pogrešno obračunatih prekovremenih stati prinuđeni podizati sudske tužbe. Od 4000 tužbi dosad je 800 pravomoćno presuđeno u korist liječnika.

Čulinović-Čaić podsjeća da HLS već dvije godine bezuspješno traži da ih primi premijer Andrej Plenković i sasluša njihove zahtjeve, a prije 75 dana to su ponovno zatražili zajedno s drugim liječničkim udrugama.


U petak je sa sindikalnim čelnicima razgovarao ministar zdravstva Milan Kujundžić i tada najavio da će ih premijer primiti kroz desetak dana.


Kujundžić je uvjeren da do povlačenja suglasnosti za prekovremeni rad neće doći jer, kaže, bez dežurstava i prekovremenih sati zdravstveni sustav u Hrvatskoj, kao ni u svijetu, ne može funkcionirati.