Štrajk u najavi

Počinje li štrajk težak 800 tisuća eura dnevno? Ovo će Croatia Airlines teško izdržati

P. N.

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

- Uprava nije odstupila od svojih stavova, nije ponuđen nikakav kompromis, kamoli novi Kolektivni ugovor. Nama je žao, molimo građane za razumijevanje, ali u srijedu slijedi štrajk i kolaps zračnog prometa, rekao je za televiziju N1 Marko Božičević iz Sindikata pilota.



Croatia Airlines je pred štrajkom, dogovor sindikata i Uprave poduzeća nije uspio. Prema sadašnjem stanju fakata, štrajk će započeti prekosutra, u srijedu ujutro i ugroziti 70 posto letova. Oko pet tisuća putnika, održi li se štrajk, može računati da neće stići do odredišta onako kako su planirali.


– Uprava nije odstupila od svojih stavova, nije ponuđen nikakav kompromis, kamoli novi Kolektivni ugovor. Nama je žao, molimo građane za razumijevanje, ali u srijedu slijedi štrajk i kolaps zračnog prometa, rekao je za televiziju N1 Marko Božičević iz Sindikata pilota.


U ime Uprave Croatia Airlinesa javnosti se obratio Davor Janušić, koji tvrdi da nije istina da Uprava radnicoima i radnicama nije ponudila ništa.




– Sindikati su tražili povećanje primanja u ukupnom iznosu od 53 milijuna kuna, a Uprava je ponudila 13 milijuna, rekao je Janušić.


Štrajk je, podsjetimo, najprije najavljen početkom travnja, a najavio ga je sindikat ORCA. Od štrajka su radnici i radnice Croatia Airlinesa tad odustali, zbog obećavajućeg razgovora s premijerom Andrejom Plenkovićem.


Međutim, sve je ostalo na obećanjima, zbog čega je tvrtka ipak došla na rub štrajka. U štrajk kreću pičloti, aviomehaničari i stjuardese, koji su tražili potpisivanje novog Kolektivnog ugovora.


Uprava Croatia Airlinesa tvrdi da će štrajk poduzeće stajati 800 tisuće eura dnevno, a na zahtjeve radnika i radnica, tvrde iz Uprave, poduzeće ne može odgovoriti jer nema dovoljno novca.


Resorni ministar Oleg Butković ranije je rekao da je štrajk “nešto što će Croatia Airlines vrlo teško izdržati”.