Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 4n
Sutra: 13° 13° 4n
15. studenoga 2019.
Ispis članka: Plenković zadužio ministarstva da provjere potpise referendumskih inicijativa - Novi List

NoviList.hr

Plenković zadužio ministarstva da provjere potpise referendumskih inicijativa

Vlada odlučila

2. kolovoz 2018 12:19

Napisao: HINA

Nakon što se provjeri jesu potpisi prikupljani sukladno Zakonu o referendumu, te ima li ih dovoljno, saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav će odlučivati treba li referendumska pitanja poslati Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti

Foto Denis Lovrović

ZAGREB Vlada je u četvrtak zadužila Ministarstvo uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova da provjere zakonitost prikupljanja potpisa i broja potpisa referendumskih inicijativa »Narod odlučuje« i »Istina o Istanbulskoj» te obvezalo Ministarstvo financija da osigura sredstva za provedu provjere.

Građanska inicijativa »Narod odlučuje« predala je 405.342 potpisa za referendumsko pitanje o potrebi promjene izbornog zakonodavstva te 407.469 potpisa za pitanje kojim se zastupnicima nacionalnih manjina oduzima pravo da odlučuju o Vladi i državnom proračunu.

Građanska inicijativa »Istina o Istanbulskoj« predala je 377.635 potpisa za ukidanje Istanbulske konvencije.

Potpisi za spomenute referendume prikupljani su u svibnju, a bilo je potrebno prikupiti ih najmanje deset posto od ukupnog broja birača, odnosno 374.740.

Nakon što se provjeri jesu potpisi prikupljani sukladno Zakonu o referendumu, te ima li ih dovoljno, saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav će odlučivati treba li referendumska pitanja poslati Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.