Premijer na Hrvatskom radiju

Plenković o 3. maju: Procijenili smo da možemo vjerovati Ediju Kučanu, stvari dobro napreduju

Hina

Andrej Plenković / Foto: V. KARUZA

Andrej Plenković / Foto: V. KARUZA



Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu na Hrvatskom radiju da je vladajuća koalicija stabilna, većina u parlamentu nije upitna, da ne zna što će Pupovac točno reći danas na konferenciji za novinare, a ponovio je kako je netočna da je Hrvatska faktor nestabilnosti u regiji.


Gostujući u prvoj ovosezonskoj emisiji »A sada Vlada«, predsjednik Vlade Plenković komentirao je izbor Dubravke Šuice za potpredsjednicu Europske komisije naglasivši da je to prije svega uspjeh cijele Hrvatske.


»Jedan od dva velika uspjeha unazad dva mjeseca. Dubravka Šuica dobila je tu čast da u ime Hrvatske bude među nekoliko potpredsjednika, to je priznanje vanjskopolitičkoj snazi i položaju Hrvatske u Europskoj uniji i to nakon samo šest godina članstva«, rekao je.




Plenković je komentirao i nezadovoljstvo sindikata, posebno u zdravstvu i školstvu vezano za povećanje plaća.


Rekao je kako je njegova Vlada, koja već tri godine upravlja zemljom, »dobila sve moguće kosture iz hrvatske tranzicije«.


»Prosječna se plaća u tri godine digla za 800 kuna, a imate i prosječnu plaću u Zagrebu od 7.500 kuna. Svi bi mi htjeli da ljudima damo što veće plaće, no istodobno ajmo se zapitati zašto su smanjene kamate, zašto je ministar Marić mogao izdati papire po negativnoj kamatnoj stopi. Pa zato što dobro upravljamo. Nismo mi niti rasipnici niti škrtice. Ne želimo ponavljati greške ranijih vlada«, naglasio je premijer Plenković.


Rekao je kako se najlakše zadužiti, no to on neće napraviti.


»Hoću da inteligentno saslušam kome i kako pomoći, a da pritom ne srušim temelje ekonomske politike. To je bit«, naglasio je, dodavši kako će se sve sagledati.


Na upit je li koalicija stabilna, i što će Milorad Pupovac reći na današnjoj konferenciji za novinare, premijer Plenković potvrdio je da je koalicija stabilna.


»Gospodin Pupovac i ja smo u komunikaciji. Ne mogu tvrditi što će on točno kazati medijski istupi danas. Ponavljam da je netočna teza da je suvremena Hrvatska usporediva s NDH, da smo faktor nestabilnosti u regiji. Netočna je i teza da Vlada potiče klimu nesnošljivosti. Većina u parlamentu nije upitna, mi ćemo mandat odraditi do kraja i to unatoč svima koji su nas pokušali destabilizirati«, rekao je premijer Plenković, dodavši: »Sve te priče da sam ja »briselac« ili »europejac«, to su sve laži. Jako sam sretan što počinje vruća politička jesen, jedva čekam idući tjedan Sabor da neke stvari kažemo«.


Upitan o mogućnosti kandidature Milana Bandića na predsjedničkim izborima ponovio je da nije razgovarao s Milanom Bandićem.


»Što se toga tiče, ne skačem na prvu loptu«, rekao je Plenković.


Osvrnuo se i na situaciju u Fortenova grupi.


»Restrukturiranje Agrokora bit će jedan od najvećih političkih, ekonomskih i financijskih uspjeha naše Vlade«, rekao je Planković, napomenuvši kako »geda sve te trbuhozborce, komentatore i političare koji bi htjeli da je sve propalo«.


»Prijetila je propast, ali mi nismo dopustili da nam takav ekonomski gigant propadne, a onda »domino efektom« da propadaju i svi ostali. Bio bi to kolaps hrvatske ekonomije i to svega pet mjeseci nakon što smo došli na vlast«, podsjetio je premijer.


Podsjetio je da su neki zagovarali izbore, zaključivši da su to ekonomski i politički nepismeni ljudi.


»Sve bi bilo propalo da smo išli na izbore. Meni je najvažniji opći interes. Tvrtka sada polako izlazi iz krize i kreće se prema tržišnim uvjetima. To se ne bi dogodilo bez naše političke odvažnosti. S vremenom će se to pokazati da je to dobro, očekujem ozbiljnost od novih vlasnika. Mi smo sačuvali hrvatski interes«, istaknuo je Plenković.


Premijer se osvrnuo i na brodogradnju.


»Što se tiče 3. maja, mi smo procijenili da možemo vjerovati gospodinu Ediju Kučanu. Zato smo odlučili i izdati jamstvo, i sada vidim da to sve dobro ide. Kad smo to utvrdili, našli smo model kako ići naprijed. Stvari dobro napreduju«, rekao je.


Što se tiče Uljanika, naglasio je da »nema diskriminacije Pule i Istarske županije«.


»A priče da nas nije briga za Uljanik. Ma hajde. Imali smo sjednicu Vlade u Puli, nema što smo učinili za Istru. Četiri i pol milijarde kuna za neizgrađene brodove, naših i vaših kuna. Mi smo tu veliki akter pomoći. Zadaća nove stečajne upraviteljice je da nađemo model koji je održiv. Da znamo tko pije, a tko plaća. Do sada se to nažalost nije znalo«, rekao je Plenković.