Plenković komentirao zaustavljanje srbijanskih vojnika na granici: To je provokacija iz Srbije i dizanje tenzija

P. N.

Snimio Ivica Tomić

Snimio Ivica Tomić

- Ovih Vulinovih 11 koji su htjeli doći u Hrvatsku očito su zaboravili propise i međunarodno pravo. Sve ostalo je klasična vježba politikanstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Očekujemo da država Srbija s respektom tretira Republiku Hrvatsku i Hrvate u Srbiji, rekao je na koncu Plenković.



I premijer Andrej Plenković komentirao je sprječavanje vojne delegacije Vojske Srbije da pređe hrvatsku granicu. Vojna delegacija tvrdila je da ide komemorirati žrtve koncentracionog logora Jasenovac.


– Da obavijestimo hrvatsku javnost. Jutros negdje oko 6 sati i 30 minuta hrvatska policija je na graničnom prijelazu Bajakovu spriječila ulazak 11 vojnika s područja Srbije na područje Republike Hrvatske. Nenajavljenog, neprijavljenog i nedogovorenog dolaska kako bi boravili na području Jasenovca, rekao je Plenković.


Hrvatski premijer smatra da je “riječ o pokušaju koji očito nije imao komemorativni karakter kao što bi to trebalo biti, već sa očito namjeravanom provokacijom i s ciljem izazivanja incidenta”.




-Takva praksa je protivna međunarodnome pravu i za nas je kao državnu neprihvatljiva i mi je kao država najoštrije osuđujemo, rekao je hrvatski premijer.


Ono što bi bilo normalno, naglasio je, “jest da su srbijanske vlasti najavile ovaj dolazak”.


– Ovih Vulinovih 11 koji su htjeli doći u Hrvatsku očito su zaboravili propise i međunarodno pravo. Sve ostalo je klasična vježba politikanstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Očekujemo da država Srbija s respektom tretira Republiku Hrvatsku i Hrvate u Srbiji, rekao je na koncu Plenković.