Premijer u Kutini

Plenković: Stranka nije nikoga izdala najavom ratifikacije Istanbulske konvencije

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Osim o Istanbulskoj konvenciji dobar dio govora posvetio je gospodarstvu gdje je posebno istaknuo krizu u Agrokoru. Naglasio je kako je spriječen gospodarski krah ne samo kompanije već, kroz nagodbu, i drugih tvrtki "naslonjenih" na nju.



ZABOK – Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je na proslavi 28. obljetnice osnutka HDZ-a Krapinsko-zagorske županije poručio da najavom ratifikacije Istanbulske konvencije ta stranka nije nikoga izdala, već potvrdila kontinuitet svoga rada i istaknuo da detaljno tumačenje Konvencije potvrđuje da nema razloga za strah i rezerve prema njoj.


Podsjetio je da su dvije HDZ-ove Vlade, prije Milanovićeve, slale predstavnike na njenu izradu i da su SDP-ovu vladu kritizirali zbog odugovlačenja ratifikacije, te da je ratifikacija bila u programu HDZ-a na izborima 2016.


“Ne samo da nema promjene smjera nego je to potvrda kontinuiteta,” rekao je. Stranka sluša što govore pojedini dionici hrvatskog društva i kakve strahove i rezerve imaju, rekao je i istaknuo da je, da bi odgovorila na te strahove, stranka tražila do detalja tumačenje Konvencije i tumačenje koje se pravne obveze ratificiranjem ugrađuju u hrvatski pravni poredak.




“Je li to priznavanje trećeg spola? Jasan je odgovor bio ne. Je li to obveza ustavne redefinicije braka? Odgovora je jasan ne. Je li to ugrađivanje u naš obrazovni sustav elemenata koji bi se kosili sa našim vrijednosnim sustavom? Odgovor je vrlo jasan, ne,” poručio je okupljenima Plenković i zatražio članove stranke da budu svjesni toga.


Istanbulska ratifikacija se bori protivi fenomena nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i nastala je iz potrebe jer sve zemlje nemaju istu razinu standarda zaštite, rekao je.


Osim o Istanbulskoj konvenciji dobar dio govora posvetio je gospodarstvu gdje je posebno istaknuo krizu u Agrokoru. Naglasio je kako je spriječen gospodarski krah ne samo kompanije već, kroz nagodbu, i drugih tvrtki “naslonjenih” na nju.


Podsjetio je i da je Agencija S&P povaćala rejting i da je Hrvatska sada samo na korak od investicijskog rejtinga.


Među ostalim, istaknuo je da je HDZ “izrazito osjetljiv na ključno kršćansko načelo solidarnosti”, zbog čega se Vlada odlučila na povećanje “minimalca” i najavio je njegovo povećanje u godinama koje slijede na razinu 50 posto prosječne plaće. Naglasio je da je to posebno važno za sjever Hrvatske gdje je zaposlenost velika, ali su, nažalost, niska primanja u pojedinim granama gospodarstva.


Kazao je i kako ova Vlada od prvog dana ima partnerski odnos sa svim županijama, gradovima i općinama, bez obzira koja je politička opcija na vlasti, budući joj je cilj ravnomjeran razvoj Hrvatske. Što je Hrvatskog zagorja tiče, naveo je dva velika projekte, elektrifikaciju pruge Zaprešić-Zabok te izgradnju brze ceste Andraševac-Popovec koji će, naglasio je premijer, ne samo privući nove investicije u taj kraj, već će prometno rasteretiti sam Zagreb. Vlada stoji iza tog projekta i poduprijet će daljnji razvoj tog kraja, rekao je.


Uz potpredsjednika stranke Milijana Brkića, ministricu Gabrijelu Žalac te saborske zastupnike sa sjevera Hrvatske, na skupu je bio i jedan od utemeljitelja te stranke u Krapinsko-zagorskoj županiji i bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak.