Afera ''fabriciranih SMS-ova''

Plenković: Brkića još nisam uspio čuti, ali očekujem da nadležna tijela istraže apsolutno sve – do kraja

Hina

»To ste mogli, bez da ste nekakav forenzičar modernih tehnologija, shvatiti da je riječ o fabriciranim informacijama. Što se i ispostavilo. A sve u vezi ove afere, očekujem od nadležnih tijela da do kraja istraže. Apsolutno do kraja«, rekao je premijer.



Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak je izjavio kako od nadležnih tijela očekuje da do kraja istraže »apsolutno sve» u najnovijoj aferi »fabriciranih sms poruka«.


Rekao je to u izjavi novinarima u Hrvatskome saboru uoči sastanka Kluba zastupnika HDZ-a upitan za komentar medijskih napisa da je potpredsjednik HDZ-a Milijan Brkić povezan s tom aferom, što je Brkić danas demantirao.


Na pitanje novinara vidi li poveznicu Milijana Brkića s najnovijom aferom »fabriciranih poruka«, Plenković je u odgovoru podsjetio da su prije pola godine objavljeni i »navodni sms-ovi« između njega i tadašnje potpredsjednice Vlade Martine Dalić te »bili predstavljeni kao neki jako važan dokaz«.»To ste mogli, bez da ste nekakav forenzičar modernih tehnologija, shvatiti da je riječ o fabriciranim informacijama. Što se i ispostavilo. A sve u vezi ove afere, očekujem od nadležnih tijela da do kraja istraže. Apsolutno do kraja«, rekao je premijer.

Plenković: Zvao sam Brkića telefonom, nisam ga uspio dobiti


Bivši MUP-ov informatičar Franjo Varga pritvoren je zbog sumnje da je izradio lažne SMS poruke za Zdravka Mamića, a u svom je iskazu Uskoku, prema pisanju medija, navodno rekao da su njegove usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te potpredsjednik te stranke Milijan Brkić koji je sve demantirao.


Novinari su Plenkovića pitali što ako se pokaže da su oni koristili Vargine usluge, a premijer odgovara: »Vidjet ćemo. Ja to zaista ne znam. U ovoj fazi nemam takvih saznanja«.Rekao je i da se s Brkićem, koji je na putu, nije čuo te da ga je danas pokušao dobiti telefonom, no nije uspio, a nada se da će se danas čuti.»Pokušao sam ga zvati, nismo uspjeli stupiti u kontakt. Bit će prilike za to. Ne vidim neki problem«, dodao je Plenković.