Zastupnik SDP-a u EP

Picula: Sve manje od tri eurozastupnika za SDP bit će neuspjeh

Hina

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

 Zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu Tonino Picula u subotu je, nakon sjednice Glavnog odbora stranke, izjavio da bi za SDP na idućim euroizborima sve ispod tri eurozastupnika, koliko su osvojili na prošlim izborima, bio neuspjeh. »Bilo bi dobro da osvojimo tri mjesta. Po nekim procjenama PES-a za te izbore, oni će dobiti znatno manje nego na prošlim izborima zbog odlaska britanskih laburista. Te iste projekcije SDP-u predviđaju tri mandata u budućem sazivu. Moramo se konsolidirati i potvrditi te statistike koje ne rade protiv nas. Ispod tri zastupnika ne može se karakterizirati uspjehom, a tri i više svakako je uspjeh«, poručio je Picula.

»Odredili smo cilj da u najmanju ruku ponovimo rezultat izbora 2014. godine i podijelili zadatke lokalnim ograncima kako bismo definirali biračku potporu SDP-a na tim izborima. SDP će na tim izborima nastupiti samostalno. Iako su bitno drugačije i teže okolnosti nego 2014. godine isti rezultat nam je teže dohvatljiv cilj jer je socijaldemokracija u Europi u vrlo ozbiljno krizi, samo u četiri države članice EU imaju socijaldemokraciju na vlasti, samostalno ili u koaliciji«, kazao je Picula.


Izvijestio je da je na Glavnom odboru pročitana lista od 30-ak imena, na kojoj je i njegovo, i da će se s nje formirati lista od 12 imena za euroizbore. Potvrdio je da je na toj listi i Biljana Borzan, no, dodaje, konačnu listu će potvrditi Predsjedništvo i Glavni odbor početkom prosinca, uoči kongresa PES-a u Lisabonu.Podbaci li SDP na euroizborima, Picula kaže da će za to biti odgovorni oni u lancu odlučivanja, pojasnivši da listu predlažu predsjedniku i Predsjedništvo, a Glavni odbor ima mogućnost korekcije. Dodao je i da »ne bi volio da SDP prije izbora za EP pobijedi samog sebe jer takvoj stranci onda ne treba politički konkurent«. »Nadam se da će ovi izbori biti prilika da se stranka konsolidira, a za to je potrebno imati odgovorne ljude i interes stranke staviti ispred nekih drugih interesa. Nemamo puno vremena svi zajedno za pokazati tu vrstu hrabrosti i odgovornosti«, poručio je Picula, najavivši da će osobno dati što veći doprinos da stranka na izbore izađe što konsolidiranija. Upitan treba li otići Davor Bernardić, odgovorio je da »o sudbini predsjednika ovisi i rezultat izbora za EP, ali i niz okolnosti koji mogu utjecati na tu odluku do tada«.»Naravno, SDP itekako mora prevladati unutarnje političke prijepore kako bi konsolidirana stranka mogla ponuditi određene ciljeve i vrijednosti hrvatskim biračima. Ne treba ignorirati moment izlaznosti, jer Hrvatska ulazi u grupu zemalja koja ne uspijeva privući veći broj građana na te izbore, na dvojima dosadašnjima to je bilo oko 25 posto. To nije dobar rezultat s obzirom na značaj Europskog parlamenta i ulogu koju ima u kreiranju zakonodavstva koje se tiče i građana Hrvatske«, poručio je. »To ne znači da će izlaznost biti manja, štoviše, pribojavam se veće izlaznosti jer vidimo da su eurofobne, euroskeptične, ksenofobne i šovinističke stranke u Europi motivirane su da zabilježe uspjeh na tim izborima i da onda utječu na rad EP-a, točnije, da ga opstruiraju«, strahuje Picula.