Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Ispis članka: Persona non grata: Hrvatska zbog napada u Velikoj Britaniju protjeruje jednog ruskog diplomata - Novi List

NoviList.hr

Persona non grata: Hrvatska zbog napada u Velikoj Britaniju protjeruje jednog ruskog diplomata

Plenković objavio

26. ožujak 2018 15:59

Napisao: P. N.

Nakon konzultacija u Vladi, ali i s predsjednicom i šefom Sabora, donijeli smo zajedničku odluku da će Hrvatska kao i još 14 zemalja u EU će proglasiti jednog akreditiranog diplomata kao persona non grata, rekao je Plenković

Andrej Plenković, Vladimir Putin / Foto: Novi list, Reuters

Čelnici država i Vlada Eu su snažno osudili napada u Velikoj Britaniji. Hrvatska dijeli procjenu da je taj napad došao od stran Ruske federacije, rekao je na press konferenciji u Vladi premijer Andrej Plenković. 

"To je stav Europskog vijeća kojeg dijeli i Republika Hrvatska.

Tri su aspekta: jasni zaključci uz solidarnost s Velikom Britanijom, drugo je povlačenje veleposlanika EU u Moskvi i treći da sve države članice rasprave što se još može učiniti na razini svake države.

Nakon konzultacija u Vladi, ali i s predsjednicom i šefom Sabora, donijeli smo zajedničku odluku da će Hrvatska kao i još 14 zemalja u EU će proglasiti jednog akreditiranog diplomata kao persona non grata, rekao je Plenković.

Premijer nije htio detaljizirati koga će to točna potjerati, a nije htio ni komentirati očekuje li protumjere s ruske strane.