Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
22. studenoga 2019.
Ispis članka: Pametno: 'Neka gradske vlasti drže molitelje 40 dana daleko od bolnica' - Novi List

NoviList.hr

Pametno: 'Neka gradske vlasti drže molitelje 40 dana daleko od bolnica'

Po uzoru na Frankfurt

1. listopad 2018 14:54

Napisao: P. N.

'Pametno' će u srijedu na sjednici splitskog Gradskog vijeća predložiti da se predstavnici klerikalne inicijative 40 dana za život, tzv. molitelji, udalje od splitske bolnice i drugih zdravstevnih ustanova. Pozivaju i ostale hrvatske gradove, u kojima je organizirana ova manifestacija, da postupe isto

Marijana Puljak / Snimio Darko JELINEK

SPLIT Po uzoru na njemački grad Frankfurt, i Pametno će, najavljuju iz stranke, u srijedu na sjednici splitskog Gradskog vijeća, predložiti da se predstavnici klerikalne inicijative 40 dana za život, tzv. molitelji, udalje od splitske bolnice i drugih zdravstevnih ustanova. Pozivaju i ostale hrvatske gradove, u kojima je organizirana ova manifestacija, da postupe isto.

- Službeno ćemo zatražiti da se pripadnici ove inicijative udalje najmanje 150 metara od zdravstvenih ustanova, da 40 dana mole dovoljno daleko od istih. Nije u redu da svojim prisustvom i tzv. dobrom namjerom uznemiravaju žene koje dolaze na savjetovanje – kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno i potpredsjednica Gradskog vijeća grada Splita.

– Dolazak u zdravstvenu ustanovu osoban je čin o kojem nitko nema pravo suditi, pa nismo u 19. stoljeću. Ovakvi skupovi pred samim ulazima, sa slikama medicinskih zahvata i porukama su, za žene koje su već traumatizirane svojom situacijom, i uvredljivi i prijeteći. Nitko nema pravo ugroziti slobodu žene da pristupi javnoj ustanovi i zdravstvenoj usluzi koja je zajamčena svim našim zakonima. Zato, ako baš žele, klerikalni dušebrižnici neka mole na dovoljnoj udaljenosti od bolnica, rekla je Marijana Puljak.  

Zaštita ljudskih prava vrijednost je koja nigdje u Hrvatskoj ne smije biti dovedena u pitanje, što je sada vrlo upitno – zaključila je Puljak i najavila kako će dopis prijedloga, osim Splitu, uputiti i drugim hrvatskim gradovima u kojima se molitva organizira.