Trilateralni sastanak

Pahor hrvatskoj predsjednici: “Upozorite Vladu na širenje uzgajališta školjaka hrvatske zadruge preko nove granice”

Hina

Reuters

Reuters

Pahor je na konferenciji za novinare nakon trilateralnog susreta Austrija-Hrvatska-Slovenija kazao da je za Sloveniju arbitražnom presudom granica na moru koja prije nije bila određena sada poznata i važeća, te da »apelira« na hrvatsku predsjednicu da hrvatsku vladu upozori na širenje uzgajališta školjaka hrvatske zadruge preko granice koju je svojom presudom utvrdio arbitražni sud



LJUBLJANA Slovenski predsjednik Borut Pahor upozorio je u četvrtak na trilateralnom sastanku Hrvatsku na problematiku primjene arbitražnog sporazuma u Piranskom zaljevu, odnosno Savudrijskoj vali, vezano na pitanje uzgajališta školjaka udruge iz Umaga koja je, po slovenskim medijima, proširila uzgajalište i na dio uvale koji po arbitražnoj presudi pripada Sloveniji.


Pahor je na konferenciji za novinare nakon trilateralnog susreta Austrija-Hrvatska-Slovenija kazao da je za Sloveniju arbitražnom presudom granica na moru koja prije nije bila određena sada poznata i važeća, te da »apelira« na hrvatsku predsjednicu da hrvatsku vladu upozori na širenje uzgajališta školjaka hrvatske zadruge preko granice koju je svojom presudom utvrdio arbitražni sud.


Pahor je kazao da je na hrvatsku predsjendicu apelirao da do takvih »incidenata« u vali više ne dolazi i da želi mirno rješenje kakvo je postignuto arbitražnom odlukom.




Slovenija je inače po Pahorovim riječima, budući da je i granica na moru sada određena, spremna u suprotnom učiniti sve da zaštiti svoju teritorijalnu cjelovitost.


Hrvatska je predsjednica u vezi s tim rekla da o problemu uzgajališta školljaka o kojemu govori Pahor nije informirana, ali da je uvjerena kako odnose Slovenije i Hrvatske ne smiju definirati neka otvorena pitanja nego europska budućnost obiju država i njihova odgovornost ne samo za međusobne odnose nego i za odnose u regiji.


Ponovila je službeno stajalište Hrvatske u vezi s arbitražnom odlukom koja s hrvatskog stajališta »ne postoji« jer je proces arbitraže u koji je Hrvatska 2009. ušla bio kompromitiran, ali je naglasila da očekuje razgovore o tom otvorenom pitanju nakon što se formira nova slovenska vlada.