Ministarstvo traži očitovanje

PROFESOR JE IZGUBIO KONTROLU: Izmlatio je učenika; u školu je pozvana policija

Hina

ILUSTRACIJA: screenshot

ILUSTRACIJA: screenshot

Ministarstvo je, kako se ističe u priopćenju, kontaktiralo školu kako bi dobilo punu informaciju te zatražilo hitno očitovanje, a spreman je i krizni tim za psihološko savjetovanje koji u svakom trenutku može biti na raspolaganju školi ako ga škola zatraži.



ČAKOVEC/ZAGREB – U Tehničkoj školi Čakovec danas se dogodio incident u kojemu je profesor navodno udario učenika koji ga je provocirao, zbog čega je pozvana i policija, a na incident je reagiralo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatraživši očitovanje i stavivši školi na raspolaganje krizni tim za psihološko savjetovanje.


Ravnatelj Tehničke škole Dražen Blažeka potvrdio je da se “jučer u popodnevnoj smjeni dogodio incident u jednom razrednom odjeljenju”, istaknuvši da je “na neprimjereno i neprihvatljivo provociranje učenika došlo do neprimjerene i neprihvatljive reakcije profesora”.


Kako se neslužbeno doznaje, učenici su tijekom sata kredom gađali profesora koji im je bio okrenut leđima, a kada se okrenuo, jednog je učenika odgurnuo, a drugoga vrijeđao i pljusnuo.




Slučaj je prijavljen policiji, a glasnogovornik PU međimurske Nenad Risek rekao je da “PU međimurska provjerava navode iz anonimne prijave građana o tom događaju”, dodavši da zbog zaštite maloljetnika u ovakvim osjetljivim slučajevima policija ne daje detalje o događaju.


Na slučaj je reagiralo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja poručivši da je “škola mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja”.


Ministarstvo je, kako se ističe u priopćenju, kontaktiralo školu kako bi dobilo punu informaciju te zatražilo hitno očitovanje, a spreman je i krizni tim za psihološko savjetovanje koji u svakom trenutku može biti na raspolaganju školi ako ga škola zatraži.


Divjak: Nulta stopa tolerancije za bilo kakvo nasilje i u bilo kojem smjeru


Ministrica Blaženka Divjak u srijedu je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, održanoj u povodu konačnog prijedloga Zakona o udžbenicima, rekla kako ne može komentirati konkretni slučaj, s obzirom na to da još nema sve podatke.


“Ministarstvo provodi različite programe u školama, a osmišljava i nove programe koji idu prema tome da se osvijesti nulta stopa tolerancije za bilo kakvo nasilje i to u bilo kojem smjeru – učenika prema profesoru ili profesora prema učeniku”, rekla je Divjak.


Kako je dodala, svi zajedno moramo vježbati što znači nenasilno rješavanje sukoba, a u tome je potrebna suradnja svih. “Ne možemo očekivati da škola sve rješava. Mi, naravno, možemo sankcionirati nastavnika, ako je potrebno, ali apeliram na roditelje da razmisle o tome da je odgoj prvenstveno na njima. Oni su suodgovorni za svaku problematičnu situaciju u školi i tu moramo surađivati zajedno – škole i roditelji, da se ovakve situacije ne samo rješavaju, nego i preveniraju”, poručila je ministrica.


Podsjetivši da u školama postoje službe koje se time bave, stručni timovi Ministarstva koji na tome rade, Divjak je istaknula kako je to kompleksan, globalni problem. “Mi, srećom, ne pripadamo državama koje imaju izraziti porast nasilja u školama”, dodala je, potvrdivši da je u školu u Čakovcu poslan krizni tim.