Ministar rada i mirovinskog sustava

PORUKA SINDIKATIMA: Aladrović najavio objektivniji sustav plaća u javnim službama

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

"Nadamo se da će se okončati, štrajk nije ugodna situacija, ni učenicima, ni roditeljima, a sigurno ni pregovaračkim stranama. O zahtjevima štrajkaša smo se odredili vrlo jasno. Očekujemo da će štrajk okončati u nekom razumnom roku..."



ZAGREB – Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović poručio jesindikatima koji su prosvjedovali na Markovu trgu da se Vlada trudi pronaći rješenje za njihove zahtjeve, te je obećao da će se kroz redizajn sustava plaća u javnim službama stvoriti pravednije i objektivnije vrednovanje njihova posla.


“Trudit ćemo se u pronalasku zajedničkog rješenja, nadam se da svi shvaćaju kolika je kompleksnost sustava, i kolike su mogućnosti države. Razumijemo da određeni sektori nisu zadovoljni sadašnjim statusom, ali možemo obećati da ćemo kroz redizajn sustava plaća omogućiti pravedniji i objektivniji sustav”, kazao je Aladrović.


Ministar je za vrijeme prosvjeda sindikata obrazovanja na Markovu trgu održao pregovarački sastanak sa sindikatima državnih i javnih službi o osnovici i materijalnim pravima u idućoj godini.




Aladrović je naglasio da će plaće u prosvjeti i ostalim javnim službama, dok u Ministarstvu budu analizirali sustav plaća u idućih šest mjeseci, porasti kroz dizanje osnovice za 6,12 posto, po principu 2+2+2, i to početkom, sredinom i krajem sljedeće godine. Ako sustav plaća ne bude uređen do kraja lipnja, prosvjetarima će koeficijenti biti povećani za dva posto.


S obzirom na to, Aladrović očekuje skori kraj štrajka.


“Nadamo se da će se okončati, štrajk nije ugodna situacija, ni učenicima, ni roditeljima, a sigurno ni pregovaračkim stranama. O zahtjevima štrajkaša smo se odredili vrlo jasno. Očekujemo da će štrajk okončati u nekom razumnom roku”, kazao je.


Dodao je kako kao Vlada pokazuju “jasnu brigu za sve zaposlenike u državnim i javnim službama”.


“Novim sustavom plaća ćemo jasno definirati kriterije tko će i koliko zarađivati, i kolika je složenost poslova u javnoj i državnoj upravi. To je cjelokupan rad i rješenje ovog problema”, naglasio je Aladrović.