Sukob

PERIŠA ČAKARUN: ‘Skočio je s kauča i nasrnuo’; ZOVKO: ‘Nisam nasrnuo, takvih je svađa na HRT-u na stotine’

Boris Pavelić

Foto M. Lukunić / S. Strukić PIXSELL

Foto M. Lukunić / S. Strukić PIXSELL

Nije me udario, ali sam bila sigurna da će me udariti glavom, kazala je na ročištu Periša Čakarun, dok je Zovko ustvrdio da je na HTV-u postao meta za odstrel kad je izabran za predsjednika HND-a



Otpušteni novinar Hrvatske televizije (HTV) te predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko i urednica na HTV-u Katarina Periša Čakarun iznijeli su jučer pred sudom oprečne verzije njihove svađe zbog koje je HRT u rujnu prošle godine Zovku uručio izvanredni otkaz.


Suđenje je održano pred Općinskim sudom u Zagrebu, gdje Zovko tužbom protiv HRT-a osporava zakonitost otkaza. Ročište je trajalo više od tri sata, a Zovko i Periša Čakarun svjedočili su o »drami«, kako taj događaj opisuje Periša Čakarun, odnosno »svađi«, kako ga naziva Zovko, od 13. rujna prošle godine koja je eskalirala – o tome se obje strane slažu – do Zovkovih psovki i ulaska uznemirenih kolegica u sobu.


Mučne scene


Prva je svjedočila Periša Čakarun, urednica Informativno-medijskog servisa HTV-a. U opsežnome svjedočenju o razgovorima i razmjeni e-mailova sa Zovkom, koji je tada bio urednik 4. programa HTV-a, ispričala je i detalje o sastanku u njezinu uredu koji je eskalirao i postao neposrednim povodom za izvanredni otkaz Zovku. Rekla je da je Zovko u jednom trenutku »skočio s kauča i nasrnuo, zaletio se« prema njoj, koja je sjedila za svojim stolom. S obje šake, tvrdi, lupio je u stol i unio joj se u lice.




– Nije me udario, ali sam bila sigurna da će me udariti glavom. Zaustavio se u posljednji čas – tvrdi Periša koja kaže:


– U životu se nisam tako uplašila. Nešto takvo nikad se na HTV-u nije dogodilo.


Zovko je, prema njezinu svjedočenju, psovao:


– P… ti materina« i »J… bog mater i tebi i onima iznad tebe, šta radite od ove televizije!


Čuvši iz susjedne sobe buku, ušle su podređene urednici Periše Čakarun, dok je treća pomagala njezinoj tajnici, kojoj je, tvrdi Periša, pozlilo od šoka, pa je morala popiti tabletu. Zovko je, tvrdi dalje Periša, nastavio vikati:


– J… vam bog mater, ajde da vidim šta mi možete!


Prema Periši, Zovko je bio potpuno izvan kontrole, a njegov udarac šakama o stol čuli su i drugi kolege, pa su predložili da zovu policiju, ali Periša Čakarun je to odbila, »jer je znala da će, dođe li policija, Zovko dobiti otkaz, a ni na kraj pameti mi nije bilo da se nekome daje otkaz«. Danas joj je, kaže, žao što nije zvala policiju, a rekla je i da joj se jedna kolegica požalila kako je i sama imala »neugodne, pa i fizičke nasrtaje od Zovka«, ali ih nije prijavila, »jer se bojala«.


Zovko je opovrgnuo da je ikada imao ikakve nesporazume s ljudima. Na HRT-u, kaže, radio je od 1998. godine, bez ikakvih prigovora, nesporazuma ili prijava protiv sebe. Tvrdi da su pritisci na njega počeli kad je, u lipnju prošle godine, izabran za predsjednika HND-a »koji uprava HRT-a tretira kao da je Al Kaida«. Sada, kaže, »ugrožena mu je egzistencija, a etikete protiv njega reflektiraju se i na njegovu obitelj«.


Višetjedni pritisci 


– Kad sam postao predsjednik HND-a, jedan dobro pozicionirani član HDZ-a rekao mi je da sam prva meta za odstrel, i da je mojim izborom krenulo odbrojavanje – tvrdi Zovko.


Višetjedni pritisci i svakodnevni razgovori s Perišom Čakarun kulminirali su tim sastankom na kojemu se, tvrdi Zovko, nije približio urednici, niti lupio šakama o stol.


– Rekla mi je da sam neradnik i loš čovjek. Kada je rekla da bi mogla pitati kad dolazim na posao, ustao sam, ali joj se nisam približio. Cijelo vrijeme stajao sam kraj vrata. Priznajem, opsovao sam dva, tri puta, ali to je bila moja obrambena reakcija na pritiske i uvrede kojima sam bio izložen – kaže Zovko, opovrgavajući tvrdnju Periše Čakarun da ga je jedna kolegica, ušavši u sobu, uhvatila za ruku i pitala što radi.


– Samo je kratko ušla i rekla: »Ne znam zašto se svađate, ali molim da ne vičete«, Zovkova je verzija događaja:


– Takvih je svađa stotine na HTV-u. Bilo je i mnogo gorih situacija, ali nikada nitko nije dobio otkaz.


Zovko tvrdi da je bio izložen suptilnoj cenzuri i pritiscima; Periša Čakarun, primjerice, zabranila mu je da razgovara s mladim novinarima i »plaši ih«, nakon što je jednome sugerirao da se treba ograditi ako netko u televizijskom programu promovira ustaštvo. Zovko također tvrdi da se »bez Periše Čakarun nijedan izravni akter događaja ne smije zvati u program«, a njemu je ona branila da obrađuje kontroverze u HDZ-u, govoreći da treba istraživati »probleme u SDP-u«.


– Katarina Periša Čakarun tumači što jest, a što nije javni interes – ustvrdio je Zovko.


Na sljedećem ročištu 6. lipnja svjedočit će urednice koje su sjedile u susjednoj prostoriji i čule što se dogodilo.