Vremenska prognoza

Ovaj nas tjedan čeka potpuno “šareno” vrijeme: Bit će juga, bure, kiše i – snijega

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Južina će obilježiti i početak ponedjeljka, tijekom kojeg će biti kiše, na Jadranu i područjima uz njega i obilnije, a u gorju i snijega. Uz novi pad temperature snijeg će ponovno padati i ponegdje u nizinama unutrašnjosti, uglavnom zapadne Hrvatske. Bit će i prilično vjetrovito, najprije uz jugo i jugozapadnjak, zatim buru. Promjenljiv vjetar bit će i u nastavku tjedna, koji će u većini Hrvatske biti topliji od prošloga, gotovo svakodnevno uz povremene mjestimične oborine, najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


U istočnoj Hrvatskoj bit će umjereno do pretežno oblačno s povremenom kišom, glavninom u prvom dijelu dana, a poslijepodne će oborina biti manje, no češće u obliku susnježice ili snijega. Slab i umjeren jugoistočnjak zamijenit će sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka bit će između -2 i 4 °C. U središnjoj Hrvatskoj će temperatura zraka ujutro i prijepodne biti uglavnom pozitivna te će uz većinom oblačno vrijeme biti povremene kiše, uglavnom u gorju i snijega, a poslijepodne će, s umjerenim sjeverostočnjakom, biti hladnije te će sve češće i u nizinama biti susnježice i snijega.


I na zapadu Hrvatske umjereno i pretežno oblačno. Na sjevernom Jadranu s kišom, lokalno i pljuskovima praćenim grmljavinom, a u Gorskom kotaru i Lici će se tijekom dana snježna granica spuštati te će kiše i susnježice posijepodne biti sve rjeđe. Visina novog snježnog pokrivača bit će krajem dana vrlo različita, od nekoliko centimetara u nižim predjelima do više od 20 cm u predjelima iznad 800 metara. Jugo i jugozapadnjak će slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak, potom i buru. Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo oblačno s povremenom kišom i grmljavinom. Pljuskovi će biti lokalno izraženiji pa će pasti i obilnija oborina, a bit će i vjetrovito. Jako i vrlo jako jugo okretat će na jugozapadnjak, a zatim na dijelu srednjeg Jadrana na sjeverozapadni i sjeverni vjetar.




Obilnije kiše može biti i ponegdje na jugu Hrvatske, gdje će također biti vrlo vjetrovito. Jako jugo okrenut će na jak jugozapadnjak, s kojim će more biti i jače valovito. Temperatura zraka uglavnom između 10 i 13 °C.”


Veći dio tjedna u kopnenom će području bit će u znaku povremenih i mjestimičnih oborina. Od utorka to će ipak biti češće snijeg i susnježica, no ponegdje prolazno može biti i kiše, a svakako, zbog niske temperature posebice noću, treba upozoriti i na poledicu. Osim oborina i poledice uvjete vožnju može otežavati i magla. Kratak predah od oborina moguć je u petak, nakon čega ponovno raste vjerojatnost za nove. Na Jadranu idući tjedan u znaku vrlo promjenljivog vremena. Mjestimične kiše bit će gotovo svaki dan, a i vjetar će često mijenjati jačinu i bit će velikih razlika u između sjevernog dijela i južnog dijela Jadrana. Prema sredini tjedna temperatura će se uglavnom posvuda malo sniziti, a zatim je, s izraženijom južinom krajem tjedna, izgledan porast temperature uzduž cijele obale.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko.