Vadim Novinsky

Oligarh s Forbesove liste milijardera: Je li to bogati Ukrajinac koji želi kupiti riječki “3. maj”?

Jagoda Marić

Njegovo poslovno carstvo, koje je razvio zajedno sa svojim poslovnim partnerom Andrei Klyamkom, ima značajnu imovinu u naftnom i plinskom sektoru, bankama, brodogradilištima, poljoprivredi, a dodajmo i da Smart Holding posjeduje 24 posto udjela u ukrajinskom metalurškom koncernu Metinvest



Ministar gospodarstva Darko Horvat obznanio je kako za »3. maj« interes iskazuju i iz Ukrajine. Dosad nismo uspjeli dobiti potvrdu s kojim se to točno ukrajinskim ulagačem danas sastaje ministar Horvat, no vrijedi spomenuti da se u hrvatskoj javnosti krajem ljeta spominjalo kako je Vadim Novinsky, vlasnik ukrajinske Smart Holding grupe zainteresiran za ulaganje u hrvatsku brodogradnju.


Riječ je o jednom od najbogatijih Ukrajinaca, koji je i na Forbesovoj listi milijardera. Njegovo poslovno carstvo, koje je razvio zajedno sa svojim poslovnim partnerom Andrei Klyamkom, ima značajnu imovinu u naftnom i plinskom sektoru, bankama, brodogradilištima, poljoprivredi, a dodajmo i da Smart Holding posjeduje 24 posto udjela u ukrajinskom metalurškom koncernu Metinvest.


Igra zavlačenja? 


Horvat je rekao kako u Ministarstvu gospodarstva ni jučer nisu dobili novu inačicu plana restrukturiranja pulskog brodogradilišta. Na opasku novinara da vrijeme curi i da je Uljanik sve bliži stečaju, Horvat je ponovio već svoju poznatu kako je »on zadnji koji zaziva uopće potrebu da do stečaja dođe«.




– Vrijeme curi, ja isto čekam kao i novinari, kao i hrvatska javnost, kao i dionici procesa – poručio je Horvat.


To što Uprava Uljanika još nije dostavila Ministarstvu gospodarstva novi plan restrukturiranja Uljanik brodogradilišta, o kojem se pisalo u Glasu Istre, a bilo je obećano da će to učiniti još prošle srijede, može značiti dvije stvari – ili je menadžment na čelu s Giannijem Rossandom svjestan da rješenja koja su zamislili ni ovaj put ne mogu proći neku iole ozbiljniju analizu, ili je na djelu igra zavlačenja. Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata u pulskom brodogradilištu skloniji je tome da Uljanikova uprava nastoji ponovno odugovlačiti.


U ovoj situaciji i financijskoj i inoj katastrofi zvanoj Uljanik koja samo što se uz zaglušujući prasak nije potpuno urušila, svi ključni akteri i u Puli i Zagrebu i dalje se prave kao da vremena ima napretek, sindikati su donijeli zaključke i najavili daljnje poteze, kako oni u Puli, tako i u riječkom »3. maju«.


Predsjednik Sindikalnog odbora u riječkom brodogradilištu Juraj Šoljić bio je vrlo kratak i konkretan.


– Ne deblokira li se račun »3. maja« do 20. listopada, mi sa strojevima i ljudima izlazimo na cestu – najavio je Šoljić. Račun riječkog brodogradilišta, podsjetimo, u neprekinutoj je blokadi od 24. kolovoza što znači da se opasno približava »deadline« od 60 dana nakon čega se po službenoj dužnosti mora zatražiti stečaj. S druge strane Učke, nakon što su u rujnu deblokirati račun, i matični Uljanik ponovo je od 2. listopada u blokadi. Sat neumoljivo otkucava, ušlo se u zadnji tjedan kada će se iskristalizirati ima li ili nema za isplatu plaća radnicima za rujan, a za idući utorak zakazana je i Glavna skupština Uljanika koja će, ako se održi, zasigurno proteći u užarenoj atmosferi. Pitanje je samo hoće li preći točku usijanja.


Stavovi na papiru


Sva tri sindikata koja djeluju u Uljaniku stavili su jučer svoje stavove na papir. Osim zahtjeva za trenutnom neopozivom ostavkom Uprave Uljanika, odnosno Giannija Rossande, Sindikat metalaca, Jadranski te Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije stavili su na papir i supotpisali već odranije poznat stav da neće dozvoliti bilo kakvu prenamjenu prostora koja bi dovodila u pitanje funkcioniranje pulskog brodogradilišta, kako tijekom, tako i još više nakon završetka procesa restrukturiranja.


Sindikati ne žele ni Danka Končara jer definitivno nije strateški partner kakvog Uljanik treba. Neozbiljan je – apostrofirao je šef Jadranskog sindikata Boris Cerovac. Ujedno, Uljanikovi sindikalisti traže da resorno Ministarstvo gospodarstva konačno presiječe i preuzme stvar u svoje ruke.


Radnici Uljanik grupe »na rubu pukotine« 


Povjerenik SIKD-a u pulskom brodogradilištu Fabricio Kalčić ogorčen je što nitko ne daje konkretne odgovore što će biti sa Uljanik grupom i njegovim radnicima.


– S nekadašnjih 4.500 radnika, mi smo prošli tjedan pali na ispod 4.000 zaposlenih u Grupi. Ljudi masovno odlaze, dnevno i po njih desetak, što je strašno. Situacija u koju smo dovedeni je kao da nogama stojite na rubu pukotine koja se svaki dan sve više širi i samo se čeka da svi padnemo unutra – kaže Kalčić.


Doznajemo i da je samo tijekom rujna iz riječkog »3. maja« otišlo je osamdesetak radnika, a sindikalist Juraj Šoljić posebno je zabrinut što nema naznaka da itko razgovara s brodovlasnicima, kako s onima koji su već raskinuli ugovore, tako i za brodove koji samo što nisu otkazani. Podsjetimo, norveški Siem otkazao je četiri svoja broda, a kanadski brodar Algoma raskinuo je zasad jedan ugovor dok su pitanje preostale tri novogradnje prolongirali do sredine ovog mjeseca. Da situacija sa ovim preostalim kanadskim novogradnjama ne sluti na dobro može se zaključiti i iz prošlotjednog istupa ministra financija Zdravka Marića koji je rekao da će do kraja godine država po osnovi izdanih jamstava Uljaniku morati podmiriti trošak do 300 milijuna eura. Za pretpostaviti je da je ministar Marić u taj trošak uračunao sanacijski kredit koji je Uljanik dobio početkom godine od 96 milijuna eura, kao i sedamdesetak milijuna eura koliko državu »košta« raskid Siemovih novogradnji, a sve su indicije da je ministar financija uzeo u obzir i protestiranje državnih jamstava koja su dana za plaćene avanse i kredite za gradnju sva četiri Algomina broda koja se, prema našim izvorima, penje na nešto više od 100 milijuna eura.