Još nema ugovora

Od otkupa Ine neće biti ništa? Premijer debelo kasni s ostvarenjem jednog od prvih obećanja

Jagoda Marić

Govorimo o poslu od šezdesetak milijuna kuna, a što ako na kraju kažemo da nećemo kupovati Inu, pa logično je da se javnost pita na što smo potrošili taj novac – ističe jedan naš sugovornik iz HDZ-a koji procjenjuje da od tog posla najvjerojatnije neće biti ništa jer Vlada nema novac za kupnju Ine



ZAGREB Iako je Vlada prije više od sedam mjeseci odabrala investicijskog savjetnika koji bi joj trebao pomoći pri kupnji Ininih dionica od mađarskog MOL-a, ali i pri mogućoj naknadnoj prodaji tih dionica novom strateškom partneru, do danas nije sklopljen ugovor s tim savjetnikom.


Vlada se, na sjednici održanoj 10. travnja ove godine, odlučila za savjetnike uzeti međunarodni konzorcij koji čine Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb čija je ponuda bila vrijedna osam milijuna eura, s tim da bi taj konzorcij imao pravo i na poticajnu naknadu kad završi faza kupnje dionica. Ministra financija Zdravka Marića i ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića Vlada je ovlastila da pregovaraju oko budućeg ugovora.


Još se pregovara 


No, ugovor još nije potpisan, nego se još, kažu nam u Vladi, o njemu još uvijek pregovara. Tako na polovici mandata premijer Andrej Plenković još uvijek nije izabrao ni ekipu s kojom bi trebao krenuti u ostvarenje jednog od prvih obećanja – otkupa dionica Ine od MOL-a. Premijer je to javnosti objavio na Badnjak 2016. godine, dva mjeseca nakon početka mandata, nakon što je Hrvatska od MOL-a izgubila na Arbitražnom sudu u Ženevi utemeljenom prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL). Plenković je tada, pritisnut gubitkom spora koji je naslijedio kao i ostale probleme oko Ine od nekoliko svojih prethodnika, odlučio smiriti javnost najavom otkupa Ine od Mađara, bez jasnog plana kako će prikupiti sredstva za to i koliko će mu novca trebati. U međuvremenu je na dnevni red došao Agrokor, Petrokemija, pa sada i Uljanik, pa je Ina pala u drugi plan. Iako je sve slutilo na to da Vlada odustaje od nemoguće misije, otkupa Ininih dionica, u prosincu prošle godine ipak je raspisan natječaj za savjetnika i koji će Vladi sugerirati kako otkupiti dionice i treba li ih nakon toga prodati. Kao mogući kupac, odnosno novi partner, spominjao se ruski Rosneft, a iz te kompanije nisu negirali interes.




Kad će i hoće li uopće biti potpisan ugovor sa savjetnikom, nije jasno iz brojnih razgovora koje smo vodili s članovima Vlade, ali i izvorima bliskim nekim članovima konzorcija. Nikada nijedna vlada nije tako dugo pregovarala s tvrtkom ili konzorcijem koji je izabrala za savjetnika u nekoj privatizaciji, a neki od naših sugovornika ističu da je sigurno teško dogovoriti kako će ugovor izgledati kad ni početne pozicije, poput one što doista Vlada želi postići na kraju tog procesa, nisu jasne. Uz napomenu kako su sretni što nisu uključeni u taj posao, neki su nam članovi Vlade, ali i vladajućeg HDZ-a u Saboru, kazali da potpuno razumiju dvojicu ministara, Ćorića i Marića, što važu svaku sitnicu i što im se ne žuri zaključiti pregovore, pa onda ni sam ugovor.


– Govorimo o poslu od šezdesetak milijuna kuna, a što ako na kraju kažemo da nećemo kupovati Inu, pa logično je da se javnost pita na što smo potrošili taj novac. I ne samo javnost, mogle bi se zapitati i neka institucije – ističe jedan naš sugovornik koji kaže da uopće ne zna kakav je trenutno politički stav njegove stranke oko otkupa Ininih dionica.


Čekanje arbitraže 


Ipak, procjenjuje da su veće šanse da od tog posla ne bude ništa, nego da se on doista dogodi, jer država naprosto nema novac za kupnju Ine, što je već dulje vrijeme jasno, ali onda nije jasno zašto se pregovori s konzultantima ne otkažu. No, Vladi će konzultanti na kraju možda i trebati i možda će zapravo rješenje druge arbitraže, one u Washingtonu, Vladu prisiliti da konačno i povuče neke poteze. U prosincu 2013. godine, dakle prije pet godina, MOL je pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova pokrenuo postupak u kojem traži odštetu od Hrvatske.


Ako Hrvatska izgubi taj spor, to će vjerojatno značiti da MOL-u mora isplatiti milijarde kuna odštete, a jedno od rješenje u tom slučaju, napominju naši sugovornici, moglo bi biti prodaja oko 19 posto dionica Ine MOL-u, čime bi se obeštetila ta mađarska kompanija. Vladi bi u tom slučaju ostalo još 25 dionica Ine, s kojima vjerojatno ne bi imala ništa manji utjecaj nego što ga ima sada s 44 posto. Svi s kojima smo razgovarali ističu da Vlada vjerojatno neće ništa poduzeti prije odluke arbitražnog suda u Washingtonu, osim ako se ne bi dogodilo iznenađenje koje bi značilo dogovor dviju strana mimo suda, što bi hrvatskoj Vladi u javnosti stvorilo dodatne probleme jer se za pregovore i dogovor s MOL-om mimo arbitraže, »usudio« javno zalagati jedino bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.