Sporni referendum

Obersnel o prozivanju s Pantovčaka: Predsjednica prvo treba pročitati Ustav, pa možemo razgovarati

Dražen Ciglenečki

Kolinda Grabar-Kitarović i Vojko Obersnel / Foto: I. TOMIĆ

Kolinda Grabar-Kitarović i Vojko Obersnel / Foto: I. TOMIĆ

Predsjednica je zadnja je koja bi mogla izjaviti da podržava referendumsko pitanje kojim se ograničavaju prava nacionalnih manjina, s obzirom da je njihova jednakost među osnovnim ustavnim vrednotama, kaže riječki gradonačelnik



Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ovih se dana na pitanja o referendumu za izmjenu izbornog zakona stalno poziva na Ustav odnosno na Ustavni sud.


– Volju naroda treba poštovati. To je temeljno demokratsko načelo na kojem počiva svaka država. Ovaj referendum šalje poruku građana, poruku naroda, da su nezadovoljni političkom strukturom. Poruka je to svima nama da se zamislimo. Kad je riječ o ustavnosti pitanja, o tome odluku može donijeti samo Ustavni sud i to bez ikakvog pritiska politike – rekla je novinarima predsjednica Republike.


Izravno je na taj način polemizirala s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je prije nekoliko dana izjavio da predložena pitanja nisu u skladu s Ustavom i da se o njima ne može odlučivati na referendumu. Iz »Narod odlučuje« optužili su predsjednika Vlade da tako radi pritisak na Ustavni sud.




Predsjdnica ima ideju čime bi se Ustavni sud još mogao pozabaviti.


– Kad već govorimo o ustavnosti, mislim da bi trebalo preispitati odluke nekih gradonačelnika koji nisu dopustili prikupljanje potpisa za referendum. Ma što oni mislili o referendumskim pitanjima, o njima sud može dati samo Ustavni sud. To je bilo organičavanje građanskih sloboda – ocijenila je predsjednica.


Kako je sigurno najviše aludirala na riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, zamolili smo ga za komentar.


– Predlažem predsjednici da prvo pročita Ustav i tada će shvatiti da je ona jedna od institucija koje moraju štititi Ustav.


Zadnja je koja bi mogla izjaviti da podržava referendumsko pitanje kojim se ograničavaju prava nacionalnih manjina, s obzirom da je njihova jednakost među osnovnim ustavnim vrednotama.


Dakle, neka pročita Ustav, a onda možemo razgovarati o onome što sam napravio.


Svjestan sam da je taj postupak bio, ajmo reći, ruban, ali nisam prekršio niti jedan propis – uzvratio je Obersnel predsjednici Republike.