Izjašnjavanje o Istanbulskoj

OSTAO U MANJINI Dio HDZ-ovaca traži Jelićevu ostavku: ‘Politički je njegova pozicija postala neodrživa’

Dražen Ciglenečki

Foto Kristina Štedul Fabac / PIXSELL

Foto Kristina Štedul Fabac / PIXSELL

Nisi vjerodostojan ako većina u tijelu kojim predsjedaš glasuje suprotno tebi, a ti se ponašaš kao da je sve u redu – upozorava HDZ-ov dužnosnik



U završnoj je fazi izjašnjavanje županijskih odbora HDZ-a o ratifikaciji Istanbulske konvencije.


Na red je kao 17. došao Županijski odbor u Karlovačkoj županiji, čija se sjednica očekivala sa zanimanjem zato što mu je na čelu Damir Jelić, član stranačkog Predsjedništva koji je kao praktičan vjernik izrazita oporba Istanbulskoj konvenciji. Međutim, iako je Jelić glasovao protiv, većina u Županijskom odboru ga je preglasala.


»Demokracija se temelji na podržavanju stajališta većine. Budući da sam u manjini, ponašat ću se u skladu s demokratskim načelima. Nastavljam raditi na dobrobit žitelja Karlovačke županije i dat ću sve od sebe za razvoj naše županije«, izjavio je Jelić za službeni portal HDZ-a.




Kasnije mu je mobitel bio isključen i nismo mogli doznati razmatra li mogućnost podnošenja ostavke. Bilo bi, naime, logično da Jelić tako postupi nakon što je postalo jasno da ne uživa povjerenje Županijskog odbora. S tom se ocjenom slaže i HDZ-ov dužnosnik lojalan Plenkoviću.


– Statut ne obvezuje Jelića da podnese ostavku, ali politički je njegova pozicija neodrživa. Vjeruje li itko da bi Plenković, premda ga je, za razliku od Jelića, izabralo članstvo HDZ-a, rekao da nastavlja kao da se ništa nije dogodilo, da je prilikom glasovanja o Istanbulskoj konvenciji ostao u manjini u Predsjedništvu? Nisi vjerodostojan ako većina u tijelu kojim predsjedaš glasuje suprotno tebi, a ti se ponašaš kao da je sve u redu – upozorava HDZ-ov dužnosnik.


Zagrebački GO HDZ-a još se nije izjasnio


Neobično je što zagrebački Gradski odbor HDZ-a još šuti o Istanbulskoj konvenciji. Njegov predsjednik Andrija Mikulić nema pojma kad će biti sjednica.


– Vidjet ćemo kad će to biti, treba prvo sazvati sjednicu. Kad bude sazvana bit ćete obaviješteni – kratko nam je rekao Mikulić. Dodao je tek da sjednice Gradskog odbora o Istanbulskoj konvenciji sigurno neće biti tijekom ovog tjedna.