Plenković poručio: Ne može

ODBIJENI MANJINCI: HDZ odbija prijedlog ustavnih promjena koji podržavaju Pupovac i Radin

Dražen Ciglenečki

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Ustavni sud može, bez ovoga što SDP predlaže, ocijeniti je li neka referendumska inicijative u skladu s Ustavom. SDP ovo radi kako bi skrenuo pažnju medija s problema u njihovoj stranci, rekao je Bačić novinarima. Teško da bi Pupovac i Radin željeli sudjelovati u tome kad bi namjera SDP-a bila ta koju je naveo Bačić.



ZAGREB – Predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i HDZ-u kao da se nakon subotnjeg stranačkog Sabora vratilo samopouzdanje, a to se, osim na osnovu tvrdog premijerovog stava prema predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, može i zaključiti i po odbijanju HDZ-a da podrži SDP-ov prijedlog ustavnih promjena, premda to od njih traže i koalicijski partneri iz redova zastupnika nacionalnih manjina.


Branko Bačić, šef Kluba zastupnika HDZ-a, izrazio je, doduše, razumijevanje za zabrinutost Milorada Pupovaca i Furia Radina, koji su s još dva manjinska zastupnika potpisalo zahtjev SDP-a da se Ustavom, između ostalog, precizira da se referendum ne može raspisati o temeljnim ljudskim i pravima nacionalnih manjina, jer je u tijeku inicijativa da se »na određeni način umanji razina dosegnutih prava nacionalnih manjina odnosno njihovih zastupnika«. Ali, Bačić je izjavio da je taj SDP-ov prijedlog prigodničarski i nepotreban.


– Ustavni sud može, bez ovoga što SDP predlaže, ocijeniti je li neka referendumska inicijative u skladu s Ustavom. SDP ovo radi kako bi skrenuo pažnju medija s problema u njihovoj stranci, rekao je Bačić novinarima. Teško da bi Pupovac i Radin željeli sudjelovati u tome kad bi namjera SDP-a bila ta koju je naveo Bačić.




A, podsjetimo, Radin je prije nekoliko dana izjavio za naš list da »apsolutno očekuje od HDZ-a« da i oni podrže drukčije ustavno reguliranje referenduma. Bačić, barem zasad, ignorira mišljenje svojih koalicijskih partnera. On je SDP-u zamjerio i to što, kako je tvrdio, nisu prethodno razgovarali ni s kim HDZ-a o prijedlogu izmjena Ustava, nego su ga samo uputili u saborsku proceduru. No, Bačić je spomenuo da ima i drugih razloga da se ide u ustavne promjene, primjerice, kako bi se uvelo dopisno glasovanje za hrvatske državljane u inozemstvu.


Plenković je i sam tu rekao u subotu, a u pitanju je stara ideja HDZ-a. Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, smatra da to otvara mogućnost za dogovora s HDZ-om. On nije nesklon da se Ustav, osim u dijelu koji se odnosi na referendum, promijeni i tako da se u njega unese pravo na dopisno glasovanje. No, samo za izbore za Sabor, ne i za predsjednika Republike, Europski parlament i referendum. Na to teško da bi HDZ pristao. Međutim, ključno je kako će se postaviti Pupovac i Radin.



SDP je jučer ujutro o svom prijedlogu ustavnih promjena planirao govoriti i u sabornici. Trebao je to, u sklopu govora na slobodnu temu, učiniti Bauk, ali do toga nije došlo jer je Nenad Stazić inzistirao da njemu prepusti tih pet minuta. Razlog je bio prethodni istup Hrvoja Zekanovića iz Hrasta, koji je oštro kritizirao Stazića zato što je neki dan, tijekom jedne polemike, napisao na Facebook-u da »1945. posao nije obavljen temeljito, kakva šlampavost pobjednika«.


SDP-ov zastupnik htio je odmah uzvratiti Zekanoviću i tražio je stoga da nastupi umjesto Bauka. No, prisutni predsjednik SDP-a Davor Bernardić nije se s tim odmah složio, što je jako razljutilo Stazića. Vikao je na njega u saborskim klupama da dogovara veliku koaliciju s HDZ-om. Na kraju je Bernardić popustio i potom izašao iz dvorane, a Stazić je s govornice rekao da je na Facebook-u bio – ciničan.



– Sve ovisi o jačini njihovog pritiska na Plenkovića i HDZ. Ako će Pupovac i Radin, kao što najavljuju, zahtijevati da ovaj prijedlog ustavnih promjena bude predmet njihovih razgovora s premijerom, onda za njega ima šanse. Kad »Narod odlučuje« ne bi skupili dovoljan broj potpisa za svoj referendum, vjerojatno bi to utjecalo da pritisak zastupnika nacionalnih manjina na Plenkovića bude manji, procjenjuje član SDP-ovog vodstva. Bauk je i javno izrazio nadu da će se Pupovac i Radin angažirati kako bi HDZ povukao rezerve prema ovom prijedlogu promjena Ustava.


– Mislim da će oni biti ti koji će trebati malo više i nejavnije nego mi uvjeravati svoje koalicijske partnere zašto je taj naš i njihov prijedlog dobar, konstatirao je Bauk.