Zidne slike

OBNOVA BANSKIH DVORA Ispod starih tapeta izronile lijepe pastelne freske, Vlada neće tako skoro u dvoranu

Siniša Pavić

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Na dva od četiri zida dvorane, onom sjevernom i onom istočnom, vidi se »pogled kroz prozor«, naziru mostovi, drveće, rijeke, kuće, a sve nježnih, oku ugodnih boja. Elegantno je i lijepo je, u dobrom stanju...



ZAGREB Je li nam tema obnova ili freske? – pita fotoreporter Dado Kovačević.


– Sve! – odgovara na to nižepotpisani i pritom u dobroj mjeri griješi.


Jer, freske su se ipak premetnule u važniju temu, ti tragovi zidnih slika što su se ukazali nema koji dan tijekom obnove dvorane »Ban Jelačić« u Banskim dvorima. Radovi na obnovi dvorane koja je, kao i Vladin kompleks na Trgu svetog Marka, zaštićeni spomenik kulture, počeli su prije nekoliko tjedna i sve je išlo svojim zacrtanim tijekom dok se nije krenulo sa skidanjem onih općeznanih tapeta crveno-zlatne boje.




Ti tapeti što svojim koloritom fotoreporterima zadaju žešću muku, pa još koji sloj žbuke, skrivali su godinama freske za koje laik koji ih ima sreću vidjeti izbliza može samo kazati da su jednostavno lijepe!


Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Snimio Davor KOVAČEVIĆ



Vrijedno otkriće


Na dva od četiri zida dvorane, onom sjevernom i onom istočnom vidi se »pogled kroz prozor«, naziru mostovi, drveće, rijeke, kuće, a sve nježnih, oku ugodnih boja. Elegantno je i lijepo je, u dobrom stanju, pa stoga ne čudi da će ovo otkriće, koje je iznenadilo i razveselilo kako struku, tako i premijera te ministricu kulture koja za sjednica Vlada sjedi baš tako da joj je jedan zid s freskama iza leđa, diktirati daljnje preuređenje. Ili, kako je to prije koji dan za Novu TV rekao Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture: »One će biti dio te sobe i cijelo oblikovanje bit će podređeno njima. One su vrijedan svjedok vremena i zaslužuju našu pažnju«.



Ukupna vrijednost svih radova i nabave opreme za dvoranu »Ban Jelačić« procjenjuje se u iznosu od oko 4,1 milijun kuna uključujući porez na dodanu vrijednost, a kraj radova predviđa se u prvom tromjesečju iduće godine. Uključuje obnova među ostalim i restauraciju dvaju unikatnih pozlaćenih lustera i kaljeve peći, baš kao i osam svijećnjaka na zidovima dvorane, dok će dvorana biti po obnovi opremljena namještajem proizvedenim u Hrvatskoj. Doznalo se i to kako je živa inicijativa premijera da se postupak objave približi javnosti te se stoga razmišlja i o monografiji s poviješću palače. Bude li monografije nema sumnje da će pronađene freske biti njeno važno poglavlje. A ako je laiku dozvoljeno kazati, prava je sreće da se na freske nabasalo.



Pronalazak za koji se s pravom dade kazati da je iznimno vrijedan, otvorio je mnoga pitanja; od onog tko je autor, preko onog o kakvim se to motivima zapravo radi, do onog kada su oslici, pronađeni ispod tri sloja žbuke, nastali.


Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Snimio Davor KOVAČEVIĆ



Puno posla


Pisalo se već kako je prema preliminarnim rezultatima stručnjaka iz Hrvatskog restauratorskog zavoda i Ministarstva kulture pretpostavka da su oslici nastali prije 1808. godine kada su tadašnji vlasnici Kulmeri, palaču prodali Zemaljskoj vladi. Na potezu su, dakle, restauratori, valja odrediti daljnju strategiju, sondirati, čistiti… Kako nam je neslužbeno jučer rečeno, stručnjaci su zamolili za malo mira. I razumljivo je to, ozbiljan je to svijet, pa će sa svim saznanjima javno istupiti kada budu posve sigurni kako stvari stoje. Pri tom se vjeruje da resturatorski poslovi neće usporiti planirane radove, baš kao što ih neće ni poskupjeti. Odavno se čini da zidni tapeti ne gaze u skladu s vremenom, dvorana vapi za malo blagosti i nježnosti pastelnih boja, a oslici to sve sa sobom nose. Nose li i vedrije odluke kad Vlada zasjedne u obnovljenu dvoranu »Ban Jelačić«, e u to nam, za sada, ostaje tek slijepo vjerovati.