Grad pod Marjanom

Nima Splita do Splita: ‘Opara je siguran za drugi krug, a onda je – sve moguće’

Mario Matana

foto: Ivo Čagalj, Miranda Cikotić, Patrik Macek, Slavko Midžor / svi PIXELL

foto: Ivo Čagalj, Miranda Cikotić, Patrik Macek, Slavko Midžor / svi PIXELL

Mladi u Splitu su, većinom, teško razočarani politikom. Tijekom posljednjih mjeseci pa i godina, komentari su često pejorativni poput »sve je to isto maslo«, »klaunovi«, »samo laprdaju«, »svi će sebi staviti u džep, pitanje je samo tko će i koliko ostaviti nama«...



Taman nešto radim u Rogoznici, ajmo sutra… – odgovorio je Željko Kerum na jedan od poziva, dok smo pokušavali dogovoriti termin za jedan ozbiljniji razgovor. Radio je Žele na svom turističkom kompleksu »Perla resort«, zna da je gradonačelničko mjesto prolazno, a turizam konstanta u prihodima Dalmacije i Hrvatske pa se treba na vrijeme »fudrat«. U Rogoznici je često, pokušava se »uhvatiti« ova turistička sezona, tamo je ugostio i suparnike iz HDZ-a koji su navratili. Slučajno? Sumnjamo, iako zajedničari pokušavaju tako prikazati, a vjerojatno je vijest o tom neformalnom sastanku u javnost proturio upravo vješti trgovac – Kerum. Jer bitka za Split se zahuktava, gradonačelničko mjesto je već neko vrijeme upražnjeno (povjerenica Vlade RH je Branka Ramljak, bivši poteštat Ivo Baldasar nakon što ga je Milanović potjerao iz SDP-a postao je politički mrtvac), a ima prilično kandidata za tu uvijek nezgodnu fotelju.


Željko Kerum i njegov HGS (Hrvatska građanska stranka, duhovito nazvana s obzirom na korijene šefa i obitelji) prilično su ozbiljni kandidati, sve ide u tom smjeru. Detaljnije o njegovim planovima nismo uspjeli, jer se dogovor pokazao kao uzaludna misija: idućeg dana je bio na sastanku u Zagrebu, nedostupan, zauzet… Veličinu je pokazao reagiravši na SMS sadržaja »…nema druge nego doć u Rogoznicu na marendu…«, i to gotovo munjevito, odgovarajući »kad ćeš doć«. Za spizu i piće Kerum je uvijek raspoložen, dokazivao je to u nebrojenim prigodama, iako ga je posljednjih godina malo smirila supruga Fani Horvat, tvrde svi koji popularnog Rica poznaju malo bolje.


Tu marendu s Petrom Škorićem, šefom gradskog HDZ-a i tajnikom Tomislavom Prljevićem, obje strane pokušavaju prikazati pukom slučajnošću, no sigurno to nije – u HDZ-u se već neko vrijeme tresu na spomen kandidata Keruma pa su izgledno pokušali doći do nekakvog dogovora. Čak su i visoko pozicionirani dužnosnici sasvim ozbiljno shvatili satiričnu Facebook stranicu »Žele se vraća« (gdje kuju slogane za Želu »kralja«, poput »Svaki kvart će imat svog poslovođu«), gotovo u panici se raspitujući – tko stoji iza toga?





Da će im Kerum uzeti dobar dio desnih glasova, jasno je iz karikaturalne scene sa splitske ribarnice, na dan kada je Kerum krenuo u kampanju – pojeo je dva sirova škampa, zna on što je carpaccio, a dio prodavača(ica) s veseljem su ga ispratili. Skandirajući pritom »HDZ, HDZ«, što je pak izazvalo lavinu objašnjavanja »nije ti on iz HDZ-a« nešto upućenijih na peškariji… Prilično se umorio od početka kampanje pa je Kerum ubrzo zasjeo na svoju omiljenu barsku stolicu na »štekatu« na Rivi. Na žalost, lokacija je ista, ali kafić više nije »Ćakula« – Saša Horvat, brat Kerumove supruge, iselio je iz lokala početkom ove godine.


Navodna ponuda HDZ-a


Nekadašnji gradonačelnik i gradski vijećnik čak i nije posebno tašt lik, čisti je pragmatičar. Tako je izgledno da NE želi biti gradonačelnik Splita iz altruističkih razloga. Ajde, barem ne isključivo. Pa bi mogao razmisliti o navodnoj ponudi HDZ-a (koji nikad nisu bili posebno uspješni u Splitu, a već osam godina nisu ni blizu vlasti) prema kojoj bi sve njegove želje vis-a-vis izmjena GUP-a (restoran na Prvoj vodi na Marjanu, npr.) ili drugih pogodnosti kojima bi gradska uprava mogla izaći u susret, bile riješena stvar. Naravno, pod uvjetom da ne ometa planove HDZ-a tijekom izbora.


Kerumu se uostalom i ne mili ta gnjavaža od posla. Gradonačelnik nije samo zadužen za strateška pitanja, puno je tu obaveza i puno prigoda za poskliznuti se na poslovičnu koru od banane. Zna to Žele, u svojih četiri godine mandata prozivan je (za ponešto i osuđen) zbog namještanja poslova prijateljima, lošoj reakciji gradskih službi kada je pao snijeg, a generalno se nije previše zadržavao u zgradi gradske uprave. Ne, Banovinu je pohodio vrlo rijetko, gotovo nevoljko, kao što je nastavio i kada je postao gradski vijećnik, na istoj razini vlastite aktivnosti u Saboru RH. Poslove je delegirao svojim zamjenicima, brinuo je samo o vlastitim problemima. Tako je najveće nasljeđe Keruma gradonačelnika, Zapadna obala, zapravo nastala iz potrebe da se ispred hotela Marjan (tada još u vlasništvu Keruma poduzetnika) napravi dodatna prilazna traka za automobile…



Kandidat NL Dišpet je Goran Jugović, splitski bombarder poznat po izjavama bez pardona, ništa ne radi u rukavicama. I on je, kao i Puljak, u politiku ušao nezadovoljan rješavanjem gradskim problema – u njegovom slučaju je u pitanju legalizacija gradnje na Marjanu, objekata u kojima nekoliko desetaka splitskih familija živi desetljećima. Bilo bi ga zanimljivo vidjeti barem u Gradskom vijeću, jer do mjesta gradonačelnika sigurno neće.


Ove godine u Splitu se pojavila i prilično brojna lijeva opcija, no teško je očekivati nešto konkretnije kada je SDP kao najozbiljnija stranka, odnosno partija, »tankirao« izbore. Barem neslužbeno, jer kandidatkinja je Aida Batarelo, više od tri godine zamjenica danas prezrenog Baldasara. Prihvatila se kandidature iako je izgledno da su je u SDP-u iskoristili kao žrtveno janje, barem dok ne srede situaciju u stranci. Ulaze u Gradsko vijeće, no kao »teška« opozicija.


Baldasar pak ne ide nigdje, osim na podulji godišnji odmor, što je i sam najavio. Dragan Markovina i Nova ljevica ponovno okušava sreću, i kada bi se potrudio biti konstanta u političkom životu grada, vjerojatno bi imao neloše rezultate. Ovako, bivši profesor na Filozofskom fakultetu koji zna verbalizirati svoje vizije i djeluje otvoreno, ne može se nadati ničemu osim časnog poraza. A kandidatkinja HSS-a Mirna Kovačić niti tome, ako u idućih 35 dana nešto drastično ne poduzme, jer za nju kao kandidatkinju ne zna niti šira rodbina…



Iza njega je barem nešto ostalo – jedan je od glavnih argumenata Kerumovih simpatizera. Ima ih prilično i među mlađima pa i mlađim obiteljima, koje se još sjećaju kako je za svog mandata Žele otvorio čak šest (!) novih dječjih vrtića na području Splita. Taj problem mu je sugerirao njegov dobar prijatelj Joško Čagalj, popularni Jole, koji mu se nedugo nakon izbora 2009. godine požalio da »njegov mala nema gdje ići u vrtić« pa se Kerum odlučio pozabaviti tom tematikom.


Mladi u Splitu su, većinom, teško razočarani politikom. Tijekom posljednjih mjeseci pa i godina, komentari su često pejorativni poput »sve je to isto maslo«, »klaunovi«, »samo laprdaju«, »svi će sebi staviti u džep, pitanje je samo tko će i koliko ostaviti nama«…


Usporedba s Ivom Sanaderom


Pred same izbore negativno nastrojeni, mlađi Splićani gledaju na gužve subotom po Marmontovoj i Rivi, samom centru grada gdje se političari predstavljaju, kao na »cirkus« za kojeg jedva čekaju da završi. Međutim, politika se bavi svima, nevezano o njihovoj apolitičnosti. Mladima je pak dobro »sjela« zezancija na račun »Žele kralja« pa nije lako procijeniti misle li ozbiljno i hoće li doista ponovno eksperimentirati i glasati za Keruma. Oni određeniji se izjašnjavaju mahom za Andru Krstulovića Oparu ili Marijanu Puljak, a zanimljivo je pak da jedan priličan broj mladih planira dati glas – Draganu Markovini, kandidatu Nove ljevice. Vjerojatno su u pitanju lijevo orijentirani, birači razočarani dosadašnjom »ponudom« na lijevom dijelu političkog spektra.



Kandidat HDZ-a, Andro Krstulović Opara, trenutno je jedini siguran u drugom krugu izbora. Vodeći po anketama malo je posustao, čini se da je s nekoliko nastupa u medijima napravio više štete nego koristi. Opara, nekadašnji savjetnik za kulturu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, diplomat koji je dugo godina vodio Muzej Ivana Meštrovića, odmah se svidio dijelu građanskog Splita.


Za razliku od ranijeg HDZ-ovog kandidata u Splitu, arhitekta Vjeke Ivaniševića, fetivi Splićanin Andro Krstulović uspio je dosta dobro pomiriti razne frakcije unutar HDZ-a. Ne ipak sve, pokušao se onim ekstremnijim približiti izjavama koje su dosta negativno zazvučale kod onih umjerenih. Također, nije »pobjegao« od usporedbe s Ivom Sanaderom (koji je figurirao kao »preženca«), no za razliku od nekih drugih kandidata, elokventan je i ne istrčava se bombastičnim izjavama. Upravo ta »normalnost« mogla bi presuditi kod neodlučnih i priskrbiti Opari glasove čak i tradicionalno lijevo orijentiranih birača, danas izgubljenih raspadom SDP-a u Splitu. I pritom govorimo o tranziciji birača isključivo u odabiru gradonačelnika.


Etiketa obiteljske stranke


Ne govorimo o stranačkom uspjehu, dakle okupljanju ukupno 35 tribuna u splitskom Gradskom vijeću, jer tu će situacija biti znatno složenija i tu neće biti toliko iskakanja iz stranačke mašinerije. Ali svejedno će većinu biti teško složiti, jer vijećnike će imati i HDZ, SDP, MOST, Pametno…


A upravo plasman Marijane Puljak, predsjednice stranke Pametno, puno toga će reći o sentimentu biračkog korpusa u Splitu. Trenutno, po anketama i realno, treće mjesto je relativno sigurno. Ovisno međutim o ulaganju u kampanju u preostalih mjesec dana, kako Puljak i njenih, tako i ostalih kandidata, svašta se može očekivati pa čak i njen ulazak u drugi krug! Ostala je na političkoj sceni, iako ponekad njihov jezik dobar postotak ljudi ne razumije, bori se za »čišću politiku«.


A u politiku je zaposlenica Splitske banke ušla zbog izgradnje Osnovne škole na Pazdigradu, što je uz njeno guranje aktualna vlast i finiširala. Najagilniji suradnik Jakov Prkić u gradskom parlamentu izluđivao je gradsku vlast i kolege vijećnike pitanjima i analizom brojnih nepravilnosti pa ne treba sumnjati da će ponovno igrati značajnu ulogu u formiranju vlasti. Uteg je donekle etiketa obiteljske stranke, jer član predsjedništva Pametno je njen suprug Ivica Puljak, ugledni profesor fizike na FESB-u i znanstvenik svjetskog glasa koji radi u CERN-u. Objektivno, čak i u prilično nevjerojatnom slučaju ulaska u drugi krug, pored Opare nema šanse.



I četvrti »ozbiljni izazivač« ne dolazi s ljevice, dapače. Robert Pauletić poznat je po svom uspjehu na Kviskoteci kad je imao 15 godina te po izuzetno visokom kvocijentu inteligencije, ali i brojnim putopisima te enigmatici. Bio je zamjenik ministra turizma u prošlom sazivu Vlade, ali i predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza – za razliku od Keruma koji voli građevinske radove, marende i kafiće, Opare koji vozi biciklu, posjećuje kulturna događanja i često putuje u Zagreb, Pauletića se može vidjeti kako trenira u jednoj od dvije splitske dvorane, kada nije s brojnom obitelji ili na putovanjima.


Iako nije jedini kandidat koji ima iza sebe propali brak, zli jezici su tu situaciju pokušali iskoristiti za teške optužbe koje međutim nikad nisu potvrđene, ni približno. Kako je simpatizer MOST-a, tako je zapravo njihov kandidat za gradonačelnika, što je u neku ruku isprovociralo splitsku Nezavisnu listu Dišpet. Iz Dišpeta su prije četiri godine izašli na izbore kao suradnici MOST-a, kao »treća« opcija, no putem su ih Mostovci zaboravili…