Lijepo su se našli

Neprijatelj medijskih sloboda patron suradnje HRT-a i turske televizije: Nema veze što trpaju novinare u zatvore

Ladislav Tomičić

Foto: Ured predsjednice

Foto: Ured predsjednice

Svečani čin potpisivanja protokola o suradnji državnih televizija Hrvatske i Turske lijepo se uklopio u politiku Hrvatske radiotelevizije na čelu sa Kovačićem, koja je obilježena masovnom čistkom na Prisavlju, smjenama nepoćudnih kadrova, odnosno otkazima novinarima sklonima kritiziranju "ružičaste hrvatske stvarnosti". Turska je, naime, zemlja poznata po zatiranju medijskih sloboda.



Hrvatska radio televizija jučer je ponosno objavila vijest o potpisivanju protokola o suradnji sa Turskom radiotelevizijskom korporacijom. Pri potpisivanju protokola, iza vršitelja dužnosti Glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića i njegovog turskog kolege Ibrahima Erena stajali su Kolinda Grabar Kitarović i Tayyip Erdogan, predsjednica Hrvatske i predsjednik Turske.


Svečani čin potpisivanja tako se lijepo uklopio u politiku Hrvatske radiotelevizije na čelu sa Kovačićem, koja je obilježena masovnom čistkom na Prisavlju, smjenama nepoćudnih kadrova, odnosno otkazima novinarima sklonima kritiziranju “ružičaste hrvatske stvarnosti”. Jučer je, primjerice, otkaz uručen dugogodišnjem novinaru HRT-a Saši Kosanoviću.


Protokol suradnje s turskom državnom televizijom, rekosmo, lijepo se uklopio, a osobito se lijepo uklopila slika turskog predsjednika u ulozi njegovog patrona. Tayyip Erdogan, naime, poznat je kao državnik koji zatire medijske slobode, na što niz godina upozoravaju međunarodne novinarske organizacije, ali i institucije Europske unije.




Čak trideset novinara u Erdoganovoj turskoj novu 2016. godinu dočekalo je u zatvorima. Prema informacijama turskog ministarstva pravosuđa, od 2014. godine, kad je Erdogan izabran na čelo države, turski tužitelji su podnijeli čak 1.800 tužbi zbog uvrede predsjednika. Najviše tužbi podneseno je protiv novinara i karikaturista, a među optuženima je bilo i djece.


Odgovorni hrvatski dužnosnici, kao i Hrvatska radiotelevizija, činjenicu da je Erdogan u Europi (pre)poznat kao državnik kojio guši novinarske slobode očito nisu smatrali nikakvom preprekom da ga predstave kao svojevrsnog garanta suradnje državnih televizija Turske i Hrvatske. Obzirom na aktualne prilike na Hrvatskoj televiziji, a govoreći o svečanom činu potpisivanja protokola, Erdogan je zapravio bio pravi čovjek na pravom mjestu.