Cisterne jedini izvor čiste vode

‘Nema mora, al’ naš Brod tone’: Reportaža iz grada u kojem su i pjesmom opisali sve nevolje koje su ih snašle

Bojana Mrvoš Pavić

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

Bojimo se. Djecu štedimo najviše što možemo, kad je zagađanje zraka preveliko, ne puštamo ih van, no djeca trebaju žive i nas roditelje, kaže Ivana Ereš



»Lijepo živim, u Brodu mi kuća, zrak je prljav, sjeda mi na pluća


Drugi problem ove moje priče što ni voda nije nam za piće


Sto problema jedan drugog stiže, poplava će i Sava se diže




Kiša pada, klizišta se kreću, ne trebamo katastrofu veću


Nema mora, al’ naš Brod tone, izgleda nam zadnja zvona zvone«…


Pjesma je to koju je ovih dana, nakon još jedne nevolje – zatrovane vode – napisao Gosso Zlatko Topolovac iz Slavonskog Broda, u stihovima opisavši sve nevolje koje su, počev od rata naovamo, napale Brođane.


Rješenja – nema


Mira ovdje sad ima, ali u gradu koji broji 60.000, s okolnih pet općina ukupno 90.000 stanovnika, jučer je bio osmi dan zaredom bez pitke vode, zagađeni zrak udišu pak punih devet godina i rješenja još nema. Taman kad su mu se obradovali, jer je Crodux Ivana Čermaka s Rusima u rafineriji Bosanski Brod dogovorio isporuku plina kao zamjenskog, čišćega goriva, došlo je do zagađenja vode.


Istraga je u tijeku, i trebala bi pokazati odakle su i kako ugljikovodici – ili sirova nafta, ili benzin, ili drugi produkti – stigli do vode. Umjesto konkretnih informacija gradom zasad kolaju samo nagađanja, teorije zavjere, teorije kojih je, otprilike, koliko i Brođana – puno. Posljednji rezultati ispitivanja vode pokazali su da je ona napokon ispravna za piće, no država je odlučila pričekati s ukidanjem zabrane pijenja još nekoliko dana u slučaju da dođe do novog incidenta.


Snimio Nenad REBERŠAK


Snimio Nenad REBERŠAK



Snimio Nenad REBERŠAK


Snimio Nenad REBERŠAK



Snimio Nenad REBERŠAK


Snimio Nenad REBERŠAK



Svašta nagađaju Brođani s kojima smo jučer razgovarali na ulici i pored cisterni koje ih opskrbljuju pitkom vodom – od toga da je riječ o teoriji zavjere kako bi ih se sve potjeralo odavde, do toga da je priča sa zagađenom vodom izmišljotina i rezultat nečijih političkih prepucavanja. Čija je nafta, je li nafta ili produkti, koliko je dugo curila, je li iz produktovoda ili odakle – Brođani ne znaju, i pitaju se hoće li ikad doznati te hoće li prave posljedice ovog incidenta na vlastitoj koži osjetiti kroz deset ili možda dvadeset godina.


– To su, moguće, kancerogene tvari, i ne moramo posljedice primijetiti odmah, nego tek za puno godina, ne znam, ništa ne znamo – ni oko zraka niti vode. O vodi se šutjelo tri dana, a ništa nam ne govore ni sad, još ne izlaze s informacijama. Tražimo samo da nam netko stručan kaže što jest – ako je štetno, da kažu koliko pa da znamo hoćemo li ostati ovdje živjeti ili otići, odnosno da konačno znamo što udišemo i što pijemo. Incident je bio u srijedu, tko zna otkad je curilo, koliko je toga, što je s našim cijevima u kućama, u vodovodima, kad će se to isprati – kaže nam Martina Baus, jedna od mama iz udruge »Brodske mame« koja će danas, zajedno s drugim građanskim inicijativama Slavonskog Broda i ekološkim udrugama prikupljati potpise i donacije za organizaciju velikog prosvjeda Brođana u Zagrebu kroz, planirano je, dva do tri tjedna.


Brodske mame


Brodske mame



Nema kupanja


Žele da Zagreb riješi njihov problem sa zagađenim zrakom, sad i vodom.


– Kažu nam da dramatiziramo, a udišemo tko zna kakav zrak već devet godina. Ne dramatiziramo mi, nego nas netko želi otjerati odavde – nadovezuje se Ivana Ereš iz »Brodskih mama«. Djecu, kažu obje, u vodi iz slavine niti ne kupaju, boje se kako bi to utjecalo na njih.


– Mi odrasli se kupamo u toj vodi, peremo u njoj odjeću i posuđe, tko bi za te potrebe još nateglio vode iz cisterne, ali da se bojimo, itekako. Djecu štedimo najviše što možemo, kad je zagađanje zraka preveliko ne puštamo ih van, no djeca trebaju žive i nas roditelje – dodaje Ivana.


Članice udruge za potporu dojenju


Članice udruge za potporu dojenju




Tko preživi, pričat će! 


Tko preživi, pričat će! – kažu na korzu članice udruge za potporu dojenju, koje smo zatekli u edukaciji mladih mama. Ravnaju se po onoj »što nas ne ubije, ojačat će nas«, no toliko ih je toga, vele uz smijeh, dosad »ubijalo« da su osnažile i previše.


– A što ćemo sad, nemamo drugog izbora. Vode imamo za piće, sad je tako. Nema informacija o tome da je netko obolio od vode, na vrijeme je se prestalo piti, slušamo savjete koje dobivano, teško nam je, ali se nosimo s tim. Ja sam starosjedilac ovdje, jako volim ovaj grad, ne mislim ga napustiti, ali da je lako, nije. Prošli tjedan je bilo užasno, toliko je smrdjelo, ponekad je nemoguće biti čak i u kući sa zatvorenim prozorima. Cijeli me tjedan boljela glava od tog smrada – priča nam medicinska sestra Anka Mihelić.



Sa situacijom je pomirljiv Mato, gospodin u godinama kojeg smo našli kako kanistere puni pitkom vodom.


– Bolje ovo, jeftinije je – šali se. Po vodu, veli, ide triput na dan, koristi je za kuhanje i pijenje, tušira se vodom iz slavine. Na pitanje vjeruje li državi i gradu, koji se međusobno prepucavaju, spremno odgovara kako vjeruje i jednima i drugima.


– Takav sam čovjek, vjerujem im svima. Ja sam u HDZ-u. Nemam što, tako je kako je, meni onako kao i svima ostalima – zaključuje. Na pitanje vjeruje li da će se situacija s vodom riješiti, kad sa zrakom nije riješena godinama, odgovara kako mu jest dosta svega, ali kome da se žali, pita.


Cisterne s pitkom vodom na svakom koraku – vatrogasne, vojne, ali i policijske, koja je zapravo vodeni top, vozilo iz kojeg se u »normalnim« okolnostima inače vodom polijevaju oni koji stvaraju nered i kaos. I iz tog topa, koji im je došao iz Zagreba, Brođani sad uzimaju vodu. Gospodin kojeg smo zatekli u »tankanju« kaže nam kako nije ovo najgore što se čovjeku u životu može dogoditi, i proći će.



Crodux: Istjecanje benzina nije uzrok zagađenja, molimo za još strpljenja


Priopćenjem se jučer oglasio i Crodux Ivana Čermaka zbog, kako navodi, impliciranja nekih medija da su deseci tisuća litara benzina iscurili prilikom testiranja produktovoda u Slavonskom Brodu. »Tvrtka Crodux Energetika d.o.o. i dalje stoji kod ranijih izjava, da se istjecanje benzina, koje se dogodilo prilikom testiranja produktovoda, ne može dovesti u vezu sa zagađenjem pitke vode u Slavonskom Brodu. Sve propisane radnje za ovakve slučajeve su poduzete odmah i odgovorno tvrdimo da nije bilo nikakvoga prikrivanja. Senzacionalističke, neprovjerene vijesti i tvrdnje uz tzv. »dokaze«, koje je RTL sinoć objavio, a koje impliciraju izlijevanje desetaka tisuća litara benzina, nisu točne! Činjenice govore da je u procesu zaštite i potencijalne opasnosti od zapaljenja odmah nakon dolaska vatrogasaca iz razloga mjera opreza, dat nalog da se vatrogasnom pjenom pokrije veća površina terena, od površine obuhvata izlivene tekućine. Odbacujemo tvrdnju da se radi o novootkrivenim činjenicama i implikaciju kojom one dokazuju da je tvrtka Crodux prikrivala razmjere istjecanja. Slike iz RTL-ovog priloga potvrđuju upravo činjenicu s koliko odgovornosti i s kojim mjerama predostrožnosti se pristupilo procesu sanacije. Cjelokupnoj javnosti, a posebno građanima Slavonskog Broda i okolnih mjesta, obraćamo se s molbom za još malo strpljenja, a medijima poručujemo da će tvrtka Crodux Energetika d.o.o. sljedeći tjedan na tiskovnoj konferenciji javnosti dati uvid u sve relevantne podatke, dokumentaciju i odgovore koji se tiču ovoga događaja«, stoji u priopćenju. RTL je objavio priču prema kojoj je zapaljiva tekućina bila razlivena na površini od čak tisuću četvornih metara, dok je još prije nekoliko dana iz Croduxa poručeno kako je prilikom testiranja produktovoda, kojim bi ubuduće u rafineriju Bosanski Brod trebao biti isporučivan plin, došlo do istjecanja manje količine, 150 do 200 litara benzina te se odmah pristupilo sanaciji. Incident se dogodio na lokaciji Slobodnica, pet kilometara udaljenom od vodocrpilišta te se, poručili su iz Croduxa, zagađenje vode u Slavonskom Brodu ne može dovoditi u vezu s izlijevanjem tako male količine benzina.



– Malo je ovo i politički montirano, s obje strane, no zadržat ću mišljenje za sebe – tajanstven je.


Stjepan Bošnjaković, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije kazao nam je jučer kako su rezultati – i oni koje je provela država i grad zasebno, da bude stoposto siguran – pokazali da se voda sad može piti, no Ministarstvo zdravstva i HZJZ su ti koji tome mogu dati zeleno svjetlo. Zbog predostrožnosti, na ukidanje zabrane će se ipak pričekati još neko vrijeme.


Vapaj za djecu


– Mi se pak pripremamo za nastavak školske godine te će za sve osnovne i srednje škole biti osigurani spremnici s pitkom vodom, a za područne škole voda iz boca – najavljuje.


– Ovo nije vapaj samo nas u Slavonskom Brodu. Ovo je vapaj čovjeka iz Rijeke koji nosi križ za svu našu djecu. Ovo je trenutak kad moramo reći da je dosta, i da preuzimamo odgovornost za sebe. Recite nam podatke i istraživanja, neka istupe neovisni stručnjaci i nek’ nam kažu što se događa – kazala je jučer jedna od organizatorica današnje akcije u Brodu, Ivana Smolčić Jerković iz udruge »Brodske mame«, koja je prije nekoliko dana presrela premijera Andreja Plenkovića s pitanjem pije li njegovo dijete flaširanu vodu.


– U ovom trenutku svi trebamo stajati za jednu politiku, a to je politika naše djece, za njihovu budućnost i njihovo bolje sutra – kazala je.


I jučer su trajali radovi na sanaciji, produktovod je presječen i zavaren, a površina prekrivena vatrogasnom pjenom kako ne bi došlo do požara.