Sastanak

Nastavlja se mirenje školskih sindikata i Vlade. Hoće li sutra doći do štrajka u školama?

Hina



U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u srijedu se nastavlja postupak mirenja između Vlade i većinskih školskih sindikata, a po završetku sastanka, koji počinje u podne, bit će poznato hoće li se u četvrtak održati štrajk u školama.


‘Danas ćemo sigurno zaključiti mirenje, bilo uspješno ili neuspješno’, izjavio je novinarima predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH) Branimir Mihalinec.


U nastavku postupka mirenja, uz Mihalinca sudjeluje i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem, a razgovarat će s ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem. Rezultat mirenja o kojemu ovisi hoće li se sutra održati štrajk u osnovnim i srednjim školama, bit će poznat nakon sastanka.




Školski sindikati zahtjevaju povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je prije nekoliko dana kako su razgovori koje Vlada vodi s predstavnicima školskih sindikata otvoreni i dobre volje. Vladina je ponuda da od 1. listopada plaće porastu za dva posto, a onda da se nastave razgovori za iduću godinu, jer se mora vidjeti cjelokupna konstrukcija hrvatskog proračuna.


I sindikat Preporod pridružuje se većinskim sindikatima


Nakon što su dva većinska školska sindikata u slučaju nedogovora, najavila štrajk Vladi, sindikat Preporod koji ima 9 tisuća članova, donio je odluku da se iz jednakih razloga priključe postupku ili mogućem štrajku.


»Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod i Vlada RH, sukladno zakonu, provest će postupak mirenja u srijedu u 12 sati, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava«, objavio je Preporod na svojim službenim internetskim stranicama. Imenovana miriteljica tog sindikata za zastupanje u kolektivnom radnom sporu je Danica Lisičar.


‘Iako zahtjev dvaju školskih sindikata smatramo skromnim, te iako smo u štrajku koji smo proveli u studenom 2018. išli s višestruko višim zahtjevom, naš će zahtjev postavljen Vladi prije predstojećeg štrajka biti identičan zahtjevu većinskih sindikata. Ovakav stav proizlazi iz odluke Glavnog vijeća da neće biti nikakvog soliranja od strane našeg sindikata u predstojećem štrajku’, naveli su iz sindikata Preporod.