Odgovor SDP-ovom zastupniku

»Narod odlučuje«: Grbin je pogriješio, a Novosti huškaju na hrvatski narod

Jasmin Klarić

Zvonimir Troskot (Narod odlučuje) / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Zvonimir Troskot (Narod odlučuje) / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Grbin se ispričao za pogrešku u slučaju ove inicijative, ali i dodao kako i dalje stoji da »Narod odlučuje« želi jednom dijelu hrvatskih građana koji žive i plaćaju porez u Hrvatskoj oduzeti pravo da participiraju u formiranju vlasti samo zato jer su krive nacionalnosti



ZAGREB  Iako je i danas glavno pitanje na kojeg i dalje nema odgovora ono »ima li dovoljno potpisa«, referendumska incijativa »Narod odlučuje« održala je tiskovnu konferenciju na kojoj je žestoko demantirala tvrdnje SDP-ovog potpredsjednika Peđe Grbina o tome da su prikupljajući potpise napravili kobnu formalnu pogrešku.


»Ili je Grbin velika neznalica ili namjerno napada i pokušava kompromitirati  građansku inicijativu ‘Narod odlučuje’«, kazao je predstavnik inicijative Luka Mlinarić, dodajući kako su oni za dva različita referendumska pitanja prikupljali dva potpisa, svaki u zasebnoj potpisnoj knjizi, tako je svaki građanin mogao odlučiti hoće li potpisati za oba pitanja ili samo za jedno.


»Grbin otpočetka pokušava kompromitirati »Narod odlučuje«, prvo s kompromitiranjem referendumskih pitanja, a on ponavlja i da je zakon o referendumu potrebno promijeniti i postrožiti uvjete, kao da već sad on i njegova stranka, kao i HDZ i drugi akteri nisu dovoljno otežali prikupljanje potpisa«, rekao je Mlinarić.Objašnjavajući namjeru inicijative u vezi drugog referendumskog pitanja, kojim se želi zabraniti zastupnicima manjina glasanje o Vladi i državnom proračunu, Mlinarić je kazao kako zastupnici manjina moraju štititi interese manjina, a ne Vlade, za čije su formiranje često jezičac na vagi.




Nije, međutim, izdržao da ne napadne i tjednik Novosti, za koji je kazao da se financira većim dijelom iz proračuna, a, kako je rekao, služi se huškanjem na hrvatski narod.Grbin se u izjavi za naš list ispričao za vlastitu pogrešku u slučaju inicijative »Narod odlučuje« za koju je ustvrdio da je napravila formalnu pogrešku skupljanjem jednog potpisa za dva referendumska pitanja.


»To, međutim, ne mijenja ništa oko činjenice da je inicijativa ‘Istina o Istanbulskoj’ za dva pitanja skupljala jedan potpis, kao i oko činjenice da ‘Narod odlučuje’ želi jednom dijelu hrvatskih građana koji žive i plaćaju porez u Hrvatskoj oduzeti pravo da participiraju u formiranju vlasti samo zato jer su krive nacionalnosti«, kazao nam je potpredsjednik SDP-a.


Na pitanje o tome da komentira činjenicu da iz inicijative »Narod odlučuje« i dalje govore o (samo) jednom referendumu i (samo) jednom broju prikupljenih potpisa. Grbin kaže da mu je teško govoriti što se krije iza takvog ponašanja. »Činjenica je da sam pogriješio, ali činjenica je i da to što možda nema formalnih nedostataka ne ukazuje na to da je pitanje koje su postavili – dobronamjerno«, zaključuje Grbin.


»Istina o Istanbulskoj« bi broj potpisa koji su skupili za svoju referendumsku inicijativu trebala objaviti danas, a »Narod odlučuje« do kraja tjedna. Da bi se referendum raspisao, podsjetimo, potrebno je prikupiti 374.740 potpisa.