Pripreme

Nakon dvosatne sjednice: HDZ će konačni okvir za lokalne izbore definirati do sredine ožujka

Hina

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek



Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a dogovorilo je u srijedu 16, 17 kandidata za župane, te utvrdilo korake za sjednicu HDZ-ovog Središnjeg odbora sredinom ožujka kada će konačno biti definiran okvir za predstojeće lokalne izbore, izjavio je nakon sjednice predsjednik HDZ-a premijer Andrej Plenković, naglasivši da je stranka spremna za lokalne izbore i zadovoljna rejtingom.


Plenković je nakon dvosatne sjednice izvijestio da će za kandidata za zagrebačkog gradonačelnika održati još jedan krug konzultacija s gradskim odborom, a kad to bude definirano onda će gradskoj organizaciji prepustiti da objavi tu informaciju.


Upitan uživa li zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta njegovo povjerenje i ima li šanse da bude kandidat na lokalnim izborima, Plenković je rekao da danas nisu razgovarali o gradovima već je sastanak bio fokusiran na županije. Dodao je da gradski odbor još nije raspravljao o toj temi.Na novinarsku konstataciju kako je to donekle stvar principa s obzirom da je protiv Kalmete potvrđena optužnica u tzv. HAC-ovom kraku afere Remorker, Pleknković je rekao »prekrasno«.

Vezano za kandidate za župane, Plenković je rekao da postoji još nekoliko županija gdje se očekuju dodatne konzultacije i sugestije županijskih organizacija.


»Dali smo im još neko vrijeme, imamo dovoljno vremena do 21 . svibnja, stranka je spremna za lokalne izbore, zadovoljni smo s rejtingom i dosadašnjim aktivnostima i dobili smo potporu za sve predstojeće aktivnosti«, kazao je Plenković.Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a je osim aktivnosti vezanih za pripremu lokalnih izbora, raspravilo i aktualnu političku situaciju, zbivanja nakon prvih sto dana rada Vlade, okolnosti parlamentarne većine i prošlotjedno glasovanje u Saboru.Upitan što ako Most više ne bude suzdržan na glasovanju o povjerenju ministru Pavi Barišiću s obzirom da je SDP najavio da za šest mjeseci opet pokreće pitanje njegove smjene, Plenković je rekao otom-potom. Prve dvije godine mandata predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Plenković je ocijenio – vrlo dobrim.Predsjednica je radila na provedbi programa u okviru Ustavnih nadležnosti, osobito onih koje se odnose na vanjsku i obrambenu politiku, sigurnosne službe te na brigu o kvalitetnom funkcioniranju svih institucija državne vlasti, rekao je. U prošla četiri mjeseca su ostvarili kvalitetnu suradnju, ocijenio je premijer.