Korak napriujed

Najteže oblike tumora, na Rebru će operirati – roboti

Hina

Foto iStock

Foto iStock



Pacijente s tumorom dvanaesnika, najteže slučajeve tumora, s timom KBC-a Zagreb u toj bolnici operirat će svjetski poznati kirurg prof. Naohisa Yahagi s tokijskog sveučilišta Keio, piše u subotu Večernji list, ističući da će Zagreb postati centar robotskih operacija za istočnu Europu.


Dnevnik navodi da je prof. Yahagi jedno od zvučnih imena koja su ovih dana sudjelovala u operacijama na pacijentima na Rebru koje su kruna stručnih radionica na temu robotike u gastrointestinalnoj endoskopiji.


»Prof. Yahagi je stručnjak za ranu detekciju, poznat u cijelom svijetu. Svi su pacijenti selektirani i spremni za zahvat, koji će biti minimalno invazivan za pacijenta«, kaže prof. dr. sc., Nadan Rustemović Voditelj Odjela za intervencijsku gastroenterologiju KBC-a Zagreb.




Operacijama su prethodila stručna predavanja kojima je i jučer otvorena radionica, šesnaesta, a čiji su organizatori endoskopska sekcija Hrvatskog gastroenterološkog društva i Udruge medicinskih sestara i tehničara u gastroenterologiji i endoskopiji Hrvatske te Instituta za hitnu medicinu – Sekcija telemedicine, ističe dnevnik.


Budući da je tema radionice robotika, okupljeni stručnjaci imali su priliku prvi put vidjeti rad robota, odnosno robotski zahvat unutar crijeva.


Odnedavno je na Rebru dostupna robotska kirurgija te se rade ginekološki i urološki kirurški zahvati. No, na ovoj radionici predstavljen je rad drugoga robotskog sustava čija je specijalnost rad, kako objašnjava prof. Rustemović, u takozvanom drugom prostoru, unutar crijeva, te je tako prvi put u nas robotski rađena submukozna disekcija.


Isti zahvat prof. Yahagi radit će klasično tako da se jučer na Rebru za ovaj pothvat govorilo – »čovjek protiv robota«, donosi Večernji list.