Narodnjaci u krizi

Na putu prema dolje: HNS nestaje; u pet mjeseci rejting im se prepolovio

Bojana Mrvoš Pavić

HNS ubrzano i naočigled – nestaje  / Foto I. SOBAN/PIXSELL

HNS ubrzano i naočigled – nestaje / Foto I. SOBAN/PIXSELL

Predrag Štromar priznaje da je rejting mali, ali da preferencijalni glasovi dokazuju koliko stranka vrijedi. »Sve ovisi samo o rezultatima rada – ako rezultata ima, straha na izborima ne treba biti«



Hrvatska narodna stranka zaslužna je, između ostalog, za to što posrtanje Agrokora nije izazvalo još veću štetu za gospodarstvo, što više nema golemih gužvi na granici sa Slovenijom i što Hrvatska i dalje povlači novce iz europskih fondova, sažetak je sto dana sudjelovanja HNS-a u Vladi Andreja Plenkovića, pohvalio se javno u utorak prvi čovjek narodnjaka i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.


Unatoč tome što je, ako je vjerovati Štromaru, Hrvatska izbjegla ozbiljnu kataklizmu zahvaljujući stabilizacijskom djelovanju HNS-a, birači ne pokazuju nimalo zahvalnosti. Ako se uzmu u obzir anketne brojke te stranke u posljednjih četiri-pet mjeseci, moglo bi se čak kazati da ne pokazuju nimalo ni – milosti.



GLAS-u ne cvatu anketne ruže – uglavnom su ispod jedan posto i još su slabiji od bivših kolega. »Iza Glasa je doba administrativne faze osnivanja stranke. Nećemo, kao mnogi, jarko zasijati, pa se brzo zagasiti, nego ćemo lagano povećavati broj wata«, optimističan je Beus Richemberg. Rimac, međutim, ne dijeli taj zanos.




– U GLAS-u sebe doživljavaju kao dosljedne političare, ali ne znači da će im to biti dovoljno da dobiju glas birača – kaže analitičar.



Loše brojke


Kad se gledaju prosjeci dviju redovnih mjesečnih istraživanja javnog mnijenja, CRO Demoskop i Crobarometar, izgleda kao da HNS ubrzano i naočigled – nestaje.


Dok su svibnju – kad su Ivan Vrdoljak i ostali još držali gard najžešćih oporbenjaka – imali prosječan rejting od 3,2 posto, u kolovozu se brojka onih koji bi glasali za narodnjake stropoštala skoro na polovicu, na 1,75 posto. Stvari će vjerojatno već za koji dan izgledati još lošije – prvo objavljeno istraživanje za rujan daje im rejting od 1,6 posto, a radi se o CRO Demoskopu, koji im je dosad redovno davao nešto viši postotak od drugog istraživanja, Crobarometra, čiji će se rezultati objaviti iza 20. rujna.


Predsjednik HNS-a je svjestan da su brojke loše.


– Rejting HNS-a izuzetno je mali, ali preferencijalnim glasovima dokazujemo koliko stvarno vrijedimo. Sve ovisi samo o rezultatima rada – ako rezultata ima, straha na izborima ne treba biti – kazao nam je Štromar.


Izvan HNS-a, međutim, malo ljudi će se složiti s tezom od tome da se HNS ne treba bojati za rezultat na izborima.


Politički analitičar Ivan Rimac kaže za naš list kako je HNS napustio svoju ideološku poziciji na osnovu koje su se uglavnom birači i odlučivali za njih, pa će im rejting i dalje padati. Istina je, veli Rimac, da se neki problemi ne bi mogli rješavati da je u lipnju pala Vlada i krenulo se na nove izbore, zbog ograničenja koje ima svaka tehnička Vlada.


– No, to nije zasluga pojedine stranke. To bi bilo kao da kažete da je rušenje Tomislava Karamarka izazvalo probleme u državi – poštenije je reći da je Karamarko svojim postupcima izazvao probleme u državi koji su se morali razriješiti novim izborima – smatra Rimac. Ovaj analitičar drži i da nema previše nade da bi mogući vladini uspjesi mogli rezultirati jačanjem HNS-a.


– Vlada Andreja Plenkovića može imati neke uspjehe, ali to sigurno glasači neće pripisati HNS-u, nego – HDZ-u i premijeru. Eventualno bi se HNS-u mogli pripisati pomaci u obrazovnoj reformi, ali kako je krenulo, teško je da će tih uspjeha i biti – smatra Rimac te dodaje da i ako ih bude – neće biti dovoljni.


Otkucala ponoć


GLAS je, pak, stranka koja je nastala od HNS-ovaca koji nisu prihvatili oštri politički zaokret i ulazak u Vladu s HDZ-om. Jasno je, stoga, da potpredsjednik GLAS-a Goran Beus Richemberg nema lijepe riječi za svoju bivšu stranku i njene izglede.


– HNS je u Vladi u sto dana ostvario dva kolosalna uspjeha. Prvi je da je održao HDZ na vlasti mimo većinske volje birača, a drugi da je najpopularniji političar u Hrvatskoj postao gospodin »Nitko« – kaže Beus Richemberg, dodajući da se u Štromarovoj samohvali radi samo o tome da stranka koja je akter političke korupcije pokušava loše vijesti pretvoriti u dobre.


– Svi pokazatelji govore o tome da se Hrvatska posvađala sa svakim koga je srela na svom putu, da su podjele u društvu još veće, da se otvara prostor da fašistička obilježja budu legalizirana, izljevi mržnje i netolerancije su »normalna pojava«, a opskurni akteri s krajnje desnice partneri u pregovorima s Vladom. Ako su to stvari s kojima se treba hvaliti, mogu samo citirati ono što je davno napisao Miroslav Krleža: »Onda je na satu ljudske pameti otkucala ponoć« – zaključuje potpredsjednik GLAS-a.