Dobrovoljno pristala?

NOVI DETALJI Djevojka koju je žigosao vršnjak sama odijeva ustaške majice i to objavljuje na Facebooku

P. N.

Foto Arif Sitnica / Zadarski list

Foto Arif Sitnica / Zadarski list

Nije točno da našu zemlju samo percipiraju kao ustašku, već ona to i jest, to je činjenica. U Hrvatskoj se nacionalistički ekscesi ne promatraju kao iznimka, oni postaju stanje društva, komentira dr. Maštruko



U priči oko skandaloznog slučaja iz zadarske Ekonomsko – birotehničke škole gdje je 15-godišnjoj djevojci razredni kolega vrućim upaljačem na ramenu žigosao slovo “U” dolazi do obrata?


Druga strana priče, naime, daje naslutiti kako je djevojka sama zatražila od vršnjaka da joj to učini ili mu to dopustila – tome u prilog ide i profilna slika s njezinog Facebook profila na kojem pozira u majici s ustaškim znakovljem.


– Pošto živim na Boriku i često prolazim pokraj škole i pijem kavu u Terre viđam tako i ***** koja često dolazi u ustaškim majicama ide u Admirala… Dječak joj slovo ‘U’ nije mogao napraviti u jednome potezu, bez da se ona trznula… pa tamo je bilo 20 učenika…, ispričala je sugovornica portala zadarski.hr.




Otac djevojke nije se očitovao o novom otkriću. 


– Ne mogu sada razgovarati jer sam sa mojim djetetom došao u policiju. Napadnuta je opet, prijetili su joj – rekao je Adem Shala.


Novo otkriće ne mijenja, međutim, otpočetka šokantnu narav ove zadarske priče, dapače, čini je još skandaloznijom. Jednako kao što je bila i izjava školskog ravnatelja Joze Dragića, koji je u prvoj izjavi rekao da je sve bila samo “dječja igra vrućim upaljačem” i da u toj školi nije bilo problema dok nisu počeli upisivati djecu s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju.


– Eno ih i danas, sjede zajedno u razredu, nasmijani, vedri. Danas sam nekoliko puta bio u tom razredu, više puta pitao djevojku kako je, da li se boji, kazala je da je odlično i da nema nikakav strah – izjavio je jučer ujutro Dragić, da bi nakon osude ministrice Blaženke Divjak i otkrića prosvjetne inspekcije o nepravilnostima u školi ipak malo reterirao. 


– Snosim tu krivicu, ako je to tako, da sam trebao odmah prijaviti, ali ja sam stvarno sve učinio po Protokolu o nenasilju u školi. Ja nisam ni izjavio da je to bezazlena dječja igra, to su sama djeca meni izjavila, tim riječima, neposredno nakon događaja i molili me da ne zovem ni liječnika ni policiju – kazao je Dragić za zadarski.hr.


Slučaj je prokomentirao i sociolog dr. sc. Ivica Maštruko.


– Cilj nije spriječiti samo nasilje u školama, nužna je promjena društvene atmosfere u Hrvatskoj. Nije točno da našu zemlju samo percipiraju kao ustašku, već ona to i jest, to je činjenica. U Hrvatskoj se nacionalistički ekscesi ne promatraju kao iznimka, oni postaju stanje društva. Neću govoriti o sankcijama u konkretnom slučaju, već je na svim instancama, od pravosuđa do politike, zadatak stvaranja drugačijeg, tolerantnog društva – kazao je dr. Maštruko.