Pravo javnosti

NISI SMIO REĆI DA SI KATOLIK: Davor Ivo Stier poručuje da vjerska uvjerenja treba biti moguće iskazati i u javnom prostoru

Hina

foto: REUTERS/Maxim Shemetov

foto: REUTERS/Maxim Shemetov

"Za pluralno društvo izuzetno je važno da kršćani mogu svoja uvjerenja i na javnom prostoru artikulirati. Kršćanstvo i vjerska uvjerenja inače ne smijemo gledati u suprotnosti s javnim prostorom, kao nešto što se može iskazivati samo u crkvama ili domovima..."



SISAK – U organizaciji Ureda za promicanje socijalnog nauka crkve u utorak je u Sisačkoj biskupiji održan peti Molitveni doručak, a gost skupa bio je saborski zastupnik i bivši ministar Davor Ivo Stier, koji je govorio o ulozi kršćana u politici u Hrvatskoj i u Europi te istaknuo da vjerska uvjerenja treba biti moguće iskazati i u javnom prostoru.


Na Molitvenom doručku bili su predstavnici političkog života Sisačko-moslavačke županije, gradova i općina, djelatnici ordinarijata, svećenici, dekani, kanonici i drugi.


Stier je izrazio zadovoljstvo što sudjeluje na tom tradicionalnom skupu, a posebno u raspravi te podsjetio kako su na Molitvenom doručku ranije bile i njegove kolegice iz Europskog parlamenta.




Na pitanje novinara koja je razlika biti ili ne biti kršćanin u politici, Stier je odgovorio kako smatra da nije naglasak na tome biti u politici kršćanin ili ne, ako se radi za zajedničko dobro.


Ipak, naglasio je koja je uloga koju kršćani imaju i zašto je to dobro za cijelo društvo.


»Za pluralno društvo izuzetno je važno da kršćani mogu svoja uvjerenja i na javnom prostoru artikulirati. Kršćanstvo i vjerska uvjerenja inače ne smijemo gledati u suprotnosti s javnim prostorom, kao nešto što se može iskazivati samo u crkvama ili domovima, nego mislim da u pluralnom društvu ima i mora biti prostora da se to iskaže i na javnom prostoru. To je razina naše demokracije i to primjenjuje hrvatsko društvo«, rekao je Stier.


Sisački biskup mons. Vlado Košić rekao je kako je zanimanje za Molitveni doručak sve veće. Ujedno je rekao kako je ovogodišnja tema – djelovanje kršćana u politici Hrvatske i Europe – važna za sve, pa je, kako je istaknuo, Sisačkoj biskupiji čast što je bila domaćinom tog susreta.