Kampanja

Može li joj pomoći isti recept? Predsjednica gotovo ritualno ponavlja kampanju iz 2014. godine

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Kolinda Grabar-Kitarović će program predstaviti 11. studenog, istog datuma kao i 2014. Htjela je da to bude opet u hotelu Westin, ali je on zauzet, pa će predstavljanje biti u dvorani Globus



ZAGREB – Poznata je priča kako je Goran Ivanišević 2001. u Wimbledonu, od početka do kraja turnira, prakticirao određene rituale. Uvijek je igrao u istim čarapama, parkirao auto na istom mjestu, svaki dan jeo piletinu. Teško je reći je li mu baš to pomoglo, ali činjenica je da je Ivanišević svoj omiljeni teniski Grand Slam osvojio kad se već malo tko u Hrvatskoj tome nadao i kad je bio daleko od statusa favorita.


Kolinda Grabar-Kitarović nije autsajder na predstojećim predsjedničkim izborima, štoviše ankete joj prognoziraju pobjedu i ostanak na Pantovčaku. Ali, predsjednica Republike svejedno vjeruje da će si izborne šanse poboljšati ako ponavlja neke stvari iz svoje kampanje prije pet godina. Tako je, primjerice, njezin izborni stožer i ovaj put smješten u zagrebačkom sjedištu Matice hrvatske. Doduše, na čelu stožera nije Miro Kovač nego Ivan Anušić, ali za to postoji objektivni razlog s obzirom da predsjednica nije više u dobrim odnosima s bivšim ministrom vanjskih poslova, koji ne bi bio po volji niti premijeru Andreju Plenkoviću.


Viša razina


Nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović 2. listopada objavila službenu kandidaturu, mediji su počeli nagađati kad će predstaviti svoj predizborni program. Spekuliralo se da će to biti krajem prošlog mjeseca, pa zatim odmah poslije Dana mrtvih, a onda je ona sama u nedjelju, u intrevjuu za N1 televiziju, rekla da će se to dogoditi 11. studenog. Razlog je prozaičan, tog je datuma 2014. predsjednica izašla s programom. Bilo je to točno u 11 sati i 11 minuta, a, kako kažu u njezinom stožeru, nije isključeno da će i u ponedjeljak baš u to vrijeme započeti svoj govor. No, to sasvim sigurno neće, kao u prvoj kampanji, biti u hotelu Westin.




– Predsjednica je htjela program prezentirati 11. studenog u Westinu, ali, nažalost, u tom je terminu dvorana u hotelu već rezervirana. Stoga smo se odlučili za dvoranu Globus na Zagrebačkom velesajmu, rekao nam je bliski suradnik predsjednice Republike.


U Westinu su se 11. studenog 2014. okupili svi koji su nešto značili u HDZ-u, a tako će biti i za šest dana u Globusu. Planiran je, doznajemo, dolazak premijera Plenkovića i ostalih visokih dužnosnika Vlade i HDZ-a. Kad je Kolinda Grabar-Kitarović istaknula službenu kandidaturu, u publici su, prema scenariju, bili tek članovi Mladeži HDZ-a. Sada će se to dići na bitno višu političku i stranačku razinu. Naš sugovornik ističe da je moguće da će Kolinda Grabar-Kitarović i u službenu kampanju krenuti na način kao 2014., u ponoć 9. prosinca iz rodnih Dražica.


Logično je zapitati se je li hrvatska predsjednica praznovjerna osoba. Oni koji je poznaju tvrde da je nešto drugo u pozadini kopiranja vlastite kampanje iz 2014.


Politički vrtlog


– Predsjednica se nalazi u jednom političkom vrtlogu. Dosta se toga ne razvija povoljno za nju i u toj situaciji ona traži čvrsto uporište u prošloj, pobjedničkoj kampanji. Mislim da zato ritualno ponavlja datume i mjesta iz te kampanje, ocjenjuje jedan HDZ-ov dužnosnik.



Premijer Plenković ironizirao neovisnog predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru zbog jedne njegove izjave u intervjuu za naš list. Škoro se, naime, čudio kako to da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stalno govori protiv Jugoslavije dok je istovremeno tema hrvatskog predsjedanja EU-om Zapadni Balkan. Plenković je novinarima rekao da je sastanak na vrhu članica EU-a i »tehnički gledano država Zapadnog Balkana«, koji će se tijekom tog predsjedanja održati u Zagrebu, dugo planiran.


– Ipak, nije lako sve to skupa prepoznati iz kuta nekoga tko je bio u diplomatskoj službi, ali je bio samo u Pečuhu, pa se bavio samo pitanjima o Mađarskoj. Mi to gledamo iz interesa što Hrvatska može učiniti za Hrvate kao ravnopravan i konstitutivan narod u BiH, što može učiniti kroz takav summit za prava Hrvata u Srbiji. Treba malo otvoriti horizonte, optike pa onda davati komentare, ali nadoći će to, izjavio je Plenković.



Međutim, već danas je bjelodano da o pojedinim programskim odrednicama Kolinda Grabar-Kitarović ne razmišlja u potpunosti kao 2014. U to joj se vrijeme, primjerice, činilo da je članak 94. Ustava, prema kojem predsjednik »brine za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti« pun pogodak. U programu »Za bolju Hrvatsku« piše da je taj članak imperativne naravi i da državnom poglavaru »daje širinu predsjedničkog djelovanja i ulogu arbitra i stabilizatora ukupnog ustavnog i političkog sustava«. No, u nedjelju je Kolinda Grabar-Kitarović, s iskustvom obnašanja predsjedničke dužnosti, ustvrdila da u Ustavu »nije pojašnjeno zapravo kako, na koji način« predsjednik treba brinuti o stabilnosti državne vlasti. »Dakle, neke bi ovlasti trebale biti malo jasnije«, upozorila je.


Nadalje, u program »Zato što vjerujem u Hrvatsku« neće ući predsjedničin zahtjev za pet tematskih sjednica Vlade, koji je bio važan dio programa »Za bolju Hrvatsku«. Krajem 2014. je u Banskim dvorima sjedio Zoran Milanović, njezin aktualni protukandidat, dok je trenutačno premijer Andrej Plenković, politički saveznik Kolinde Grabar-Kitarović. Inače, program »Za bolju Hrvatsku« pisan je kao da se ona spremala sudjelovati na parlamentarnim izborima i poslije njih biti predsjednica Vlade i faktično upravljati državom. Opsežna su poglavlja o segmentima društva, recimo o gospodarstvu, na koja predsjednik Republike nema apsolutno nikakv utjecaj. U tom će duhu, po svemu sudeći, biti i novi program Kolinde Grabar-Kitarović, budući da je ona u ponedjeljak najavila da će u njega staviti prijedlog da se svima povećaju plaće.