Moraju li “bandićevci” podržavati sve prijedloge Vlade? Jankovics pojasnio svoju raniju izjavu

Dražen Ciglenečki

Foto Darko Jelinek, Pixsell

Foto Darko Jelinek, Pixsell

Na pitanje podržava li svaki član našeg Kluba Vladu, odgovor je – da. Mi smo Klub koji u Saboru čini vladajuću većinu, nisam ja ništa pogriješio kad sam to prošli tjedan izjavio – rekao nam je Jankovics



ZAGREB Potpuno apsurdne stvari događaju se posljednjih dana unutar parlamentarne većine. Dok sve više koalicijskih partnera premijera Andreja Plenkovića javno osuđuje kontroverzan rast Kluba zastupnika Milana Bandića, sumnjajući pritom u metode kojima se služi zagrebački gradonačelnik, iz redova HDZ-a ne može se čuti niti riječ kritike na njegov račun.


Osim toga, u okviru vladajuće koalicije u tijeku je jedna vrlo neobična rasprava o tome pripadaju li novopridošlice u Bandićev Klub parlamentarnoj većini. Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac naziva ih »pridruženi glasački dio vladajuće većine«, a šef Kluba HDZ-a Branko Bačić tvrdi da nisu čak niti to. U utorak je Bačić izjavio da većina u Saboru iznosi 77 zastupnika i da »svi drugi zastupnici, pa i oni koji su se priključili Klubu Milana Bandića nisu dio vladajuće većine«.


Čista matematika


Bačić, dakle, pravi strogu razliku između zastupnika koji su u parlament ušli s oporbenih lista, a u većinu su se prebacili ranije, i ovih koji su to učinili unatrag nekoliko mjeseci.




Tako su Tomislav Saucha i Kažimir Varda izabrani na listi predvođenoj SDP-om, a danas je prvi u Klubu HNS-a, a drugi kod Bandića, u tih Bačićevih 77, kao i Ivica Mišić, zastupnik s liste Živog zida koji je u listopadu 2017. također otišao k Bandiću. A Milanku Opačić, Anu Komparić Devčić, Mladena Madjera i ostale prebjege iz opozicije u klubove stranaka parlamentarne većine, Bačić ne uvrštava u 77 zastupnika. Nije jasno koji su kriteriji za tu Bačićevu podjelu.


No, nije to ni toliko važno, s obzirom na to da se zna da i ti naknadni prebjezi u praksi funkcioniraju kao zastupnici parlamentarne većine. Došlo je to do punog izražaja prilikom nedavnog glasovanja u Saboru o Zakonu o udomiteljstvu. Bivši SDP-ovci Milanka Opačić, Zdravko Ronko i Mario Habek, koji su sada raspoređeni kod HNS-a i Bandića, isprva su bili u sabornici, ali se nisu uključivali u glasovanje, pa nije bilo kvoruma.


Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a, dao je pauzu i poslije nje je troje spomenutih držalo kvorum i Zakon o udomiteljstvu je usvojen.


Nema, znači, nikakve dvojbe da su svi prebjezi iz oporbe u HNS i Bandiću parlamentarna većina i da bez njih osmero vlada Andreja Plenkovića ne bi postojala. Možda je Bačiću malo neugodno zbog toga, ali riječ je o jednostavnoj matematici.


– Parlamentarna većina je stabilna, uvjerljivo je doneseno sve što je bilo važno za Hrvatsku – zadovoljno je jučer komentirao Plenković.


Robertu Jankovicsu, predsjedniku Bandićevog Kluba, nije problem priznati da je uvjet članstva u njemu podrška Vladi. Iz nekog razloga, Bandić i Varda u utorak su na svojoj press konferenciji demantirali Jankovicsa.


Zastupnici zadovoljni


– On je to govorio u svoje ime, nema teledirigiranog glasovanja. Ali, za projekte u interesu boljeg života u Zagrebu i Hrvatskoj svi će oni glasovati – rekao je Bandić.


– Mi u Klubu tražimo konsenzus kad su u pitanju dobrobit građana i javni interes. U svemu ostalom, zastupnici su potpuno slobodni, i u raspravama i u glasovanju. Jankovicseva izjava je isključivo osobna, u Klubu se o tome nismo dogovarali – polemizirao je Varda s predsjednikom svog Kluba.


Međutim, Jankovics ne želi bježati od nečega što je notorno.


– Razgovarao sam jučer s Vardom i rekao mi je da su oni novinarsko pitanje razumjeli na način mora li svaki član Kluba biti za baš svaki prijedlog Vlade. Na to je odgovor – ne. Tako je i dosad bilo jer smo ideološki međusobno različiti. Ali, na pitanje podržava li svaki član našeg Kluba Vladu, odgovor je – da. Mi smo Klub koji u Saboru čini vladajuću većinu, nisam ja ništa pogriješio kad sam to prošli tjedan izjavio – rekao nam je jučer Jankovics.


Robert Jankovics nam je rekao da u Klubu nacionalnih manjina još nisu razgovarali o ideji Milorada Pupovca da se izmjenama Poslovnika manjinskim zastupnicima oduzme pravo da budu članovi po dva kluba.


– Pretpostavljam da ćemo o tome razgovarati kad počne zasjedanje Sabora, makar su u proteklim sazivima valjda svi zastupnici manjina bili u po dva kluba. A možemo razgovarati i o tome moraju li svi manjinski zastupnici biti u Klubu zastupnika nacionalnih manjina, kako je sada uređeno u Poslovniku. Jer, mi smo svjetonazorski sasvim različiti – ističe Jankovics.


Doista, bilo je prijedloga Vlade, na što je i Bačić upozorio, za koje nisu glasovali svi zastupnici iz Bandićevog Kluba. No, niti, primjerice, Pupovac nije podržao baš sve što je u Sabor došlo iz Banskih dvora. Nadalje, 17 zastupnika HDZ-a odbilo je glasovati za ratifikaciju Istanbulske konvencije, što je predložila Vlada. Ali, nisu zato Milorad Pupovac, Davor Stier, Miro Kovač i Milijan Brkić automatski prestali biti dio parlamentarne većine.


Inače, Plenković je jučer kazao novinarima da među temama koalicijskog sastanka idući tjedan neće biti i Bandić. Tako su se izjalovile nade Pupovca, koji je mislio da bi sam premijer mogao inicirati raspravu o bujanju Bandićevog Kluba. I ovo je indikator da HDZ-u to uopće ne smeta i da stoga Bandić neće biti na tapetu.