Predstavljen projekt

“Mjesta stradanja”: U Srbiji i Hrvatskoj mapirano 15 lokacija holokausta

Hina

Fotografija spomen ploče u Jadovnu / NL arhiva

Fotografija spomen ploče u Jadovnu / NL arhiva

Mapirana mjesta stradanja u Hrvatskoj su Jadovno, Gospić i Pag, a u Srbiji Jabuka, Jajinci, Ledine, Rakovica, Bubanj Potok, Deliblato, Novi Sad, Niš, Leskovac, Kragujevac, Kraljevo, Šabac



BEOGRAD U Beogradu je u četvrtak predstavljen projekt »Mjesta stradanja – Prva faza holokausta u Srbiji i Hrvatskoj«, čiji je cilj mapiranje lokacija na kojima su počinje masovna ubojstva Židova i Roma tijekom 1941. godine.


Tijekom istraživanja identificirano je ukupno 15 lokacija, tri u Hrvatskoj i 12 lokacija u Srbiji, od kojih su otkrivene i neke do sada nepoznate, u Rakovici i Bubanj Potoku, u okolici Beograda.


Mapirana mjesta stradanja u Hrvatskoj su Jadovno, Gospić i Pag, a u Srbiji Jabuka, Jajinci, Ledine, Rakovica, Bubanj Potok, Deliblato, Novi Sad, Niš, Leskovac, Kragujevac, Kraljevo, Šabac.




Predstavnik Centra za istraživanja i edukaciju o holokaustu Milovan Pisari objasnio je da će svaka mapirana lokacija dobiti dvojezičnu web stranicu na kojoj će biti postavljeni svi dostupni dokumenti, fotografije i svjedočanstva, uz povijesni članak za svaku pojedinu lokaciju.


Pisari je istaknuo i da će, uz povijesne dokumente, biti omogućene i predstavljene reakcije ljudi koji nemaju svoje stajalište prema tim povijesnim činjenicama i lokacijama stradanja ili ih ne prihvaćaju.


Mjesta holokausta i masovnih egzekucija u Srbiji i Hrvatskoj bit će predstavljena i dostupna i na digitalnoj platformi i »na taj način postat će dostupna svima u regiji i inozemstvu«, rekao je Pisari.


U Beogradu će, kako je najavljeno, 23. veljače biti održan seminar o holokaustu, genocidu nad Romima i kulturi sjećanja, a u travnu i svibnju rezultati projekta bit će predstavljeni za okruglim stolovima u Beogradu i Rijeci.


Predstavnik Saveza židovskih općina Aleksandar Gaon rekao je da je u vrijeme 2. svjetskog rata u Srbiji živjelo nešto manje od 34.000 Židova, a u ratu ih je stradalo između 84 i 88 posto, tako da je sve manje onih koji o tom vremenu mogu izravno svjedočiti.


Židovska zajednica svakog siječnja komemorativnim skupom podsjeća na zločine od prije 75 godina. »Svake godine se uvijek iznova vraćamo tako teškoj povijesti«, rekao je Gaon.


Projekt »Mjesta stradanja – Prva faza holokausta u Srbiji i Hrvatskoj« zajednički su ostvarili Savez židovskih općina Srbije i Centar za istraživanje i edukaciju o holokaustu te Filozofski fakultet u Rijeci, uz potporu Međunarodne alijanse za sjećanje na holokaust i srbijanskog Ministarstva kulture i informiranja.