Poruke iz susjedstva

Ministar sigurnosti BiH demantira opasnosti od radikalnog islama: Ima li hrvatska SOA-a veze sa ovim glasinama?

Hina

foto: web

foto: web

Kazao je kako sigurnosne agencije iz BiH imaju dobru suradnju sa svim sigurnosnim službama država regije pa tako i sa SOA-om, a iznio je i do sada nepoznatu činjenicu da je nedavno u Sarajevu održan sastanak čelnika sigurnosnih službi regije na kojemu se razgovarao o aktualnim sigurnosnim ugrozama. »Ni na koji način nije sugerirano postojanje takvog izvješća SOA-e«, kazao je Mektić.

SARAJEVO – Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić odbacio je u utorak kao »lažne« i »neutemeljene« navode o rastućoj opasnosti od radikalnog islamizma u BiH, što ih je u ponedjeljak objavilo hrvatsko izdanje »Večernjeg lista« pozivajujući se na Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA).  Istodobno je pozvao hrvatsku Obavještajno-sigurnosnu agenciju (SOA) da se očituje o tim tvrdnjama i pojasni stoji li ona iza njih.

»Odgovorno tvrdim da ovakvog izvješća nema, a posebice ga nema pod ovakvim naslovom«, kazao je Mektić u Sarajevu na izvanrednoj konferenciji za novinstvo.


»Večernji list« je dan ranije, pozivajući se na navodno »dramatično izvješće SIPA-e«, naveo kako je ono potvrdilo sve na što je upućivala hrvatska sigurnosna služba SOA: kako je stanje zbog sve složenijih sigurnosnih prilika u okruženju zabrinjavajuće, a najviše u BiH te kako je terorizam rizik i za Hrvatsku.


»Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj radikalni islam vehabijsko-selefijske ideologije, kakvu nose najkrvoločnije terorističke organizacije kao što su ISIL i Al-Kaida, rapidno raste i iz koje je više od 300 Bošnjaka otišlo na ratišta na stranu terorista u Irak i u Siriju. Zapadne obavještajne službe već duže vrijeme upozoravaju na širenje radikalnog islama u BiH tražeći od bosanskohercegovačkih političara da pod hitno nešto poduzmu kako bi iskorijenili taj opasni fenomen. Na isti problem u svojem ovogodišnjem izvještaju upozorila je i SOA«, pisao je hrvatski list.




Ministar Mektić kazao je u utorak kako je morao reagirati jer je u ovom slučaju riječ o pozivanju na izvor koji ne postoji.


»Neka odgovore tko je to kreirao, a nas neka izvijeste o tome, jer mi imamo pravo znati tko to radi«, kazao je Mektić.


Dodao je kako je znakovito to što se u tekstu zapravo desetak puta poziva na SOA-u pa bi stoga želio znati je li i kakvu ulogu u širenju ovakvih tvrdnji imala hrvatska obavještajna služba.


Kazao je kako sigurnosne agencije iz BiH imaju dobru suradnju sa svim sigurnosnim službama država regije pa tako i sa SOA-om, a iznio je i do sada nepoznatu činjenicu da je nedavno u Sarajevu održan sastanak čelnika sigurnosnih službi regije na kojemu se razgovarao o aktualnim sigurnosnim ugrozama. »Ni na koji način nije sugerirano postojanje takvog izvješća SOA-e«, kazao je Mektić.


Nekorektnim je nazvao plasiranje ovakve informacije pred «kakvu-takvu turističku sezonu« u BiH, posebice jer je riječ o neutemeljenim tvrdnjama koje se pozivaju na nepostojeća dokumenta.


»To je nekorektno. Želim ovo demantirati. To je netočno i to je laž«, kazao je Mektić dodajući kako nema potrebe uz sve postojeće političke napetosti i probleme s radikalizmom i ekstremizmom proizvoditi nove nego rješavati stvarne izazove.


Potvrdio je kako sigurnosne službe u BiH upravo provode akciju kodnog naziva »Nekretnine«, a cilj je provjeriti kako funkcioniraju brojne privatne tvrtke registrirane na državljane arapskih zemalja. Sumnja se kako veliki broj tih tvrtki služi isključivo za kupnju nekretnina koja je na granici zakonitog jer stranci u BiH mogu nekretnine registrirati na svoje ime samo po načelu međudržavnog reciprociteta što sa arapskim zemljama nije slučaj.


»Ovdje se zlorabe zakoni i nedorečenost pravnog okvira za kupnju i stjecanje nekretnina inozemnih državljana«, pojasnio je ministar dodajući kako ovdje nije riječ o inozemnim investicijama koje bi proizvele novu vrijednost nego o »zauzimanju teritorija«.


Do sada je kontrolirano 700 tvrtki u vlasništvu Arapa, a utvrđeno je kako ih je 400 fiktivnih i kako su registrirane samo radi kupnje nekretnina.


Mektić je najavio kako će biti poduzete sve potrebne mjere u pravosuđu, policiji, obavještajnoj službi (OSA) i inspekcijama kako bi se poništile fiktivne registracije te onemogućilo »uzimanje teritorija u BiH« bez namjere za investiranje.


Komentirajući još jednom svoje stalne polemike s Tužiteljstvom BiH kojega je opetovano prozivao zbog nerada, Mektić je u utorak kazao kako ga čudi što je tom tijelu trebalo puno vremena da se uopće očituje o podacima o svom radu kako je to dan ranije učinila glavna tužiteljica Gordana Tadić iznijevši informacije o broju podignutih optužnica i predmeta koji su procesuirani u proteklih 13 godina.


»Zabrinjava me što ponovo nisu pojašnjene neke stvari«, kazao je Mektić podsjećajući da i daje nema nikakvih informacija o velikim korupcijskim slučajevima koji se »povlače« po tužiteljstvu godinama a prouzročene su štete od više milijardi konvertibilnih maraka.


Istaknuo je kako nakon uhićenja dvojice tužitelja na županijskoj razini pod sumnjom u korupciju sada postoje jasni dokazi o postojanju pravosudne mafije s čim se mora što prije raščistiti.


Policija je prošlog tjedna uhitila po jednog tužitelja tužiteljstava Sarajevske i Unsko-sanske županije za koje se sumnja da su za novac odavali podatke iz istraga.