Telefonski razgovor

Milanovićeva “personal wish” je da izbori budu održani poslije 22. 11. no predsjednica mora donijeti odluku

Hina

Foto Darko JELINEK

Foto Darko JELINEK

Grabar-Kitarović najavila je u utorak u New Yorku da će datum hrvatskih parlamentarnih izbora objaviti u ponedjeljak



 Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je u utorak telefonom s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović na njezinu inicijativu, priopćila je Služba za odnose s javnošću Ureda predsjednika Vlade.


Kako se navodi, predsjednica Republike pitala je predsjednika Vlade koji mu datum za održavanje parlamentarnih izbora odgovara.


Predsjednik Vlade je u razgovoru s predsjednicom Republike još jednom ponovio da datum parlamentarnih izbora ne može biti predmet konzultacija te smatra da odluku o datumu parlamentarnih izbora predsjednica Republike mora sama donijeti u skladu sa zakonom i Ustavom. 




Grabar-Kitarović najavila je u utorak u New Yorku da će datum hrvatskih parlamentarnih izbora objaviti u ponedjeljak.


Na novinarsko pitanje potvrdila je da će datum izbora za Hrvatski sabor objaviti u ponedjeljak.


Već je u utorak iz New Yorka počela konzultacije s čelnicima parlamentarnih stranaka nakon kojih će odrediti datum održavanja izbora.


Kako je i obećala, hrvatska predsjednica je nakon raspuštanja Sabora počela konzultacije s čelnicima parlamentarnih stranaka o datumu izbora i već se čula s čelnicima dviju najvećih stranaka.


Grabar-Kitarović razgovarala je telefonom s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem i predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, a idućih će se dana čuti i s ostalim čelnicima parlamentarnih stranaka, kažu iz njezinog Ureda i napominju da predsjednica ne želi govoriti o detaljima pojedinih razgovora.


Nakon što obavi razgovore sa svim parlamentarnim strankama predsjednica Republike će u ponedjeljak, 5. listopada odrediti datum izbora, ističu u njezinu Ured.


Odluka o raspuštanju Hrvatskoga sabora stupila je na snagu u ponedjeljak, 28. rujna, a parlamentarni izbori moraju se održati najkasnije 60 dana od njegova raspuštanja.


U pravilu se održavaju nedjeljom, a predsjednica Republike će u ponedjeljak odlučiti koja će to nedjelja biti.


Predsjednik Vlade Zoran Milanović htio bi da se parlamentari izbori održe poslije 22. studenoga zato što, kako je rekao za posjeta Opatovcu, HDZ želi da oni budu što prije jer osjeća da ga SDP-ova koalicija prestiže.


Odgovarajući na novinarsko pitanje bi li htio da se izbori održe poslije 22. studenoga, premijer je na engleskom jeziku rekao da je to njegova osobna želja (personal wish). O datumu izbora odlučuje predsjednica. “To je jedina odluka koju mora donijeti ove godine. Nadam se da se pripremila. I to je to”, rekao je Milanović.


Upitavši se zašto bi izbore poslije 22. studenoga, odgovorio je kako HDZ želi na izbore što prije jer “osjeća i vidi da ga naprosto hvataju i prestižu”.


“Ja bih htio još jednom simbolično prošetati Vukovarom. I ovako i onako ću prošetati sljedeće godine kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske”, rekao je Milanović, koji je danas u prihvatnome izbjegličkom centru Opatovcu čestitao policajcima njihov dan te zaslužnima uručio prigodne nagrade i priznanja.


Zadnja nedjelja u ustavnom roku je ona 22. studenoga, a kad bi se izbori održavali poslije 22., neki od sljedeća četiri dana, taj bi dan trebalo proglasiti neradnim. Izbori u Hrvatskoj održani su samo jedanput radnog dana, u ponedjeljak, 3. siječnja 2000., kada je taj dan proglašen neradnim.