Izborna taktika

Milanović će zaobići Kolonu sjećanja u Vukovaru: ‘Tamo naprosto nema mjesta za pristojne ljude’

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Javorović / PIXSELL

Foto Davor Javorović / PIXSELL

Doznajemo da će SDP-ov predsjednički kandidat položiti vijenac na Ovčari, ali neće u Koloni prohodati trasu od gradske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata



ZAGREB – Sudjelovanje u vukovarskoj Koloni sjećanja smatra se praktično obavezom svakog hrvatskog političara koji još uvijek ima određenih ambicija. Vrijedi to i za desne i za lijeve. No, neslužbeno doznajemo, SDP-ov kandidat Zoran Milanović se 18. studenog, mjesec dana prije izbora za predsjednika Republike, neće pridružiti ovoj Koloni.


Milanović će odati počast žrtvama Vukovara, namjerava položiti vijenac kod spomen obilježja na Ovčari, mjestu pokolja zarobljenih hrvatskih vojnika i civila, ali neće prohodati uobičajenu trasu od gradske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.


Da će zaobići Kolonu, Milanović je nedavno i sam nagovijestio. Novinari su ga prilikom posjeta Samoboru pitali bi li danas postupio jednako kao u vrijeme dok je njegova Vlada u Vukovaru ploče s ćirilicom postavljala na zgrade državnih institucija. Milanović im je odgovorio da bi opet napravio isto, a prije toga je iznio svoju kraću analizu političke situacije u Vukovaru.


Nezadovoljni Penava




– Što je Vukovar? To su njegovi stanovnici, koji su izlazili na izbore i u dva navrata birali gradonačelnika iz redova SDP-a. Taj je čovjek bio zarobljenik u logorima u Srbiji, Penava nije, koliko znam. On će se obračunavati s Plenkovićem i na mimohodu na dan pada Vukovara, koji će HDZ opet pretvoriti u, da ne kažem kakav, pir. Tako da tamo naprosto nema mjesta za pristojne ljude. HDZ je sve potjerao, sve su rastjerali. To je dušmanski odnos prema tom danu, izjavio je Milanović. Moglo bi se, dakle, reći da smatra da je HDZ kriv što on neće participirati u Koloni koja obično okuplja više desetaka tisuća ljudi.


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prvi je put bila u vukovarskoj Koloni 2014., tijekom svoje predizborne kampanje, a od tada je svake godine redovito u njoj i bit će, naravno, i za dvadesetak dana. Budući da je Miroslav Škoro kandidat koji se primarno obraća desnim, nacionalno orijentiranim biračima, ni on neće izostati iz Kolone, potvrdili su na to i u njegovom izbornom stožeru.


Tamo se očekuje i cijela Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, kojem je Milanović prognozirao probleme s HDZ-ovim gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom.


Malo je vjerojatno da će se Penava baš u Koloni obračunati s Plenkovićem, ali činjenica je da on optužuje sve hrvatske vlasti, pa i aktualnu, da nisu ništa učinile na procesuiranju Srba koji su počinili ratne zločine na vukovarskom području. Osim toga, Penava je, nezadovoljan kako Plenković vodi HDZ, najavio mogućnost vlastite kandidature za predsjednika HDZ-a, a ti bi se izbori trebali održati za tek malo više od pola godine.


Sad će drugačije


Zato nije isključeno da Penava doista nešto »priredi« Plenkoviću 18. studenog. Iskustva mu u tome ne nedostaje, s obzirom da je bio dio Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji je 2013. formirao svoju kolonu u Vukovaru i blokirao onu službenu, koja je krenula iz bolničkog kruga i u kojoj su bili najviši državni dužnosnici, uključujući i Milanovića, te strani diplomati. Unatoč tome, Milanović je u premijerskom mandatu i dalje 18. studenog dolazio u Vukovar i prohodao u Koloni tih pet i pol kilometara. Otkad se 2016. politički umirovio nije ga bilo tamo, a, eto, neće ni ove godine, neovisno o tome što se natječe za predsjedničku dužnost.


– Kao predsjednik Republike moći ću govoriti puno izravnije nego što sam nekada govorio, jer sam tada morao voditi računa i o tome da ne povrijedim ljude koji nisu glasali za mene. No, koliko god ja šutio, oni me mrze. E, pa sad ćemo drukčije, rekao je Milanović novinarima u Samoboru, komentirajući zbivanja na incidentnoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara.


Predsjednik SDP-a Davor Bernardić godinama ne propušta ovu Kolonu i može se pretpostaviti da će i sada biti u njoj.


Dolazi i Dalija Orešković


Milanović još uvijek nema prave konkurencije među predsjedničkim kandidatima koji pripadaju lijevo-liberalnom dijelu političkog spektra. Ipak, nešto bi mu glasova, ako prethodno uspije skupiti najmanje deset tisuća potpisa, mogla uzeti Dalija Orešković. Za razliku od Milanovića, ona se sprema u Vukovar 18. studenog.


– Planiram, zajedno sa svojim suradnicima, ići u Kolonu. Velika mi je to želja, prošle godine, nažalost, nisam to uspjela organizirati, ali nadam se da sada hoću. Bit će to u miru i tišini, poklonit ću se žrtvama bez ikakve pompe i bilo kakvog miješanja s izbornom kampanjom, rekla nam je Dalija Orešković.