Zaustavite internet

Medved gasi javni registar branitelja, no pitanje je – može li nešto jednom objavljeno na internetu nestati?

Tihomir Ponoš

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Najavljeni potez je Rakaru potpuno logičan u okviru politike militarizacije i radikalizacije stanja u zemlji, »što je prethodnik dolaska autoritarnih režima na što HDZ i ova Vlada očito i dalje pretendiraju«



ZAGREB Registar branitelja, objavljen prije više od četiri godine, više neće biti javni dokument. Tako je najavio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a za Novu TV je izjavio i da se više neće zvati registar branitelja. Taj bi registar trebao biti ustrojen kao jedinstvena evidencija hrvatskih branitelja koja će biti dostupna službenim tijelima kao dokaz sudjelovanja u Domovinskom ratu, izjavio je Medved. Ministar je izjavio i da se pokazalo da Registar nema smisla, »jer za svaku potvrdu branitelji ionako moraju obilaziti urede«.


Najčasniji popis


Za razliku od Medveda, za Predraga Matića koji je bio ministar prije četiri godine, objava Registra i danas itekako ima smisla, a »kada se nešto skriva, to se čini s pravim ili izmišljenim razlogom«. U vrijeme objave Registra Matić ga je nazvao najčasnijim hrvatskim popisom, a u izjavi za naš list izjavio je »ponosno sam hrvatski branitelj i volim da cijela Hrvatska to zna. Mnogi branitelji pristali su na objavu Registra i to podržali da se vidi kome se i za što plaća«.


Matić je kazao da objava Registra nije rezultirala ničim neugodnim, a žao mu je što »nismo uspjeli skinuti lažnjaka koliko smo htjeli, ali su se neki barem zacrvenili«. Registar je mnogo pomogao i Ministarstvu, primjerice u stambenom zbrinjavanja ili stipendiranju.




– Nakon tolikih godina što je bio objavljen, skrivanje Registra vodi k tome da Plenković i Medved za dvije godine mogu uručiti buket cvijeća milijuntom branitelju – kazao je Matić, komentiravši najavu da će se u Registar upisivati novi branitelji.


Internetski aktivist Marko Rakar konstatirao je da je »tužno i porazno da nas ova Vlada gura natrag, u vrijeme netransparentnosti i tajnosti koje smo odavno zaboravili«.


– Još je sramotnije da se niti ova Vlada, u dugačkom nizu prethodnih, nije u stanju, niti ima hrabrosti ili kompetencije pozabaviti problemom inflacije broja branitelja. Ovakav nasilnički pristup ovom problemu dodatno će zakomplicirati ionako osjetljivo pitanje branitelja i trajno ih i nezasluženo obilježiti kao pijavice državnog proračuna – oštar je Rakar.


Istodobno, najavljeni potez je Rakaru potpuno logičan u okviru politike militarizacije i radikalizacije stanja u zemlji, »što je prethodnik dolaska autoritarnih režima na što HDZ i ova Vlada očito i dalje pretendiraju«.


Kao stručnjak za sigurnost na internetu, Rakar se osvrnuo i na to ima li smisla nešto što je godinama bilo na internetu i što su mnogi mogli kopirati ili postaviti zrcalne stranice uklanjati s mreže.


Sadržaj već skinut?


Ustvrdio je da je logično pretpostaviti da su zainteresirani pojedinci i organizacije skinuli sadržaj Registra te da će se on ponovno pojaviti na nekoj lokaciji gdje država na to neće imati utjecaja.


– Informacija koja jednom bude objavljena na internetu je trajno objavljena, neovisno o kratkoročnom i plitkom razmišljanju i željama neke vlade ili pojedinačnog ministra – zaključio je Rakar. Ministarstvo branitelja upitali smo zašto je ministar Medved odlučio ukloniti Registar iz javnosti, tko će imati pristup Registru i u koje svrhe, kako će se zvati i kada će biti uklonjen iz javnosti, ali za sada nismo dobili odgovor.