Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1
Sutra: 21° 21° 1
23. listopada 2019.
Ispis članka: Marš solidarnosti za pravo na dostupan i besplatan pobačaj: »Demografi od...bite od žena« - Novi List

NoviList.hr

Marš solidarnosti za pravo na dostupan i besplatan pobačaj: »Demografi od...bite od žena«

Glasno o pobačaju

29. rujan 2018 20:35

Napisao: HINA

Trenutno je pobačaj dostupan samo ženama s dovoljno novca, jer ga plaćamo između dvije i tri tisuće kuna, rečeno je 

Photo Tomislav Miletic/PIXSELL

ZAGREB Marš solidarnosti koji je istaknuo pravo na dostupan i besplatan pobačaj, regulaciju priziva savjesti te besplatno i solidarno javno zdravstvo, održan je u subotu poslijepodne u središtu Zagreba u organizaciji Mreže antifašistkinja Zagreba i Platforme za reproduktivna prava.

Okupljeni u marš solidarnosti »Glasno o pobačaju«, koji je ove godine održan jedanaesti put zaredom, aktivistice i aktivisti više udruga i inicijativa šetali su od Trga žrtava fašizma, preko Zrinjevca, Cvjetnog trga i natrag na Trga žrtava fašizma noseći transparente i ističući odlučnost na solidarnu borbu.

»Stop nasilju nad rodiljama«, »Nasilje nije privatna stvar«, »Demografi od...bite od žena«, »Nedogmatski seksualni odgoj u škole«, »Ni državu ni boga blizu jajnika moga«, neki su od transparenata koje su nosili, a pored njih isticane su crvene zastave antifašizma i crveno-crne zastave anarhističkih udruga.

Ustavno pravo građankama i građanima

Ustavno pravo iz 1974. koje omogućuje građankama i građanima da slobodno odlučuju o rađanju djece, koje se može ograničiti samo zbog zaštite zdravlja, danas je višestruko ugroženo, rečeno je.

Trenutno je pobačaj dostupan samo ženama s dovoljno novca, jer ga plaćamo između dvije i tri tisuće kuna, rečeno je uz pitanje: što sa ženama koje su na minimalcu, nezaposlenim ženama, studenticama, onima bez zdravstvenog osiguranja, iz ruralnih područja i tražiteljicama azila?

Okupljeni su upozorili i na prigovor savjesti koji je, kao su rekli, ključni alat manipulacije s dostupnošću pobačaja u Hrvatskoj.

Oko 54 posto ginekologinja i ginekologa u Hrvatskoj poziva se na prigovor savjesti, pa je stoga pobačaj, iako legalan, nedostupan, rečeno je.

Samo glasno o pobačaju

Pri tome, rasprava o pobačaju u javnosti nerijetko dobiva moralizatorsku dimenziju i često se svodi na lažnu proturječnost života i smrti. Time isključuje društveni, ekonomski i politički kontekst, jača stigmatizaciju žena i izlaže ih nesigurnijim zahvatima, rečeno je.

Takav odnos posljedica je duboko ukorijenjenog patrijarhata kojeg prate razne vrste nasilje prema ženama, istaknuto je.

Marš solidarnosti pod motom »Glasno o pobačaju«, zaključio je da borba za reproduktivna prava znači i borbu za besplatno, kvalitetno i solidarno javno zdravstvo, predškolski odgoj i obrazovanje, sigurna radne mjesta i stambenu politiku.
Do kraja 2019. trebao bi biti donesen novi zakon koji bi u uvjetima jačanja konzervativizma i klerikalizma u postojećem kapitalističkom sustavu mogao reproduktivna prava vratiti stepenicu natrag, rečeno je.

Prema službenim statistikama, u Hrvatskoj je 2001. ukupno zabilježeno 12.814 pobačaja, od čega 6.574 tzv. legalno induciranih pobačaja, odnosno pobačaja o kojima žena slobodno odlučuje na temelju Zakona (NN 18/78), dok je 2017. ukupno zabilježeno 6145 pobačaja od čega 2416 legalno induciranih. Znatan udio smanjenog broja, smatraju aktivisti, odvija se u tajnosti ili izvan Hrvatske.