Ministar o ocjeni agencije Fitch

Marić: Nastavit ćemo s reformama, cilj je investicijski rejting

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

»Nastavno na dobre vijesti od prije par tjedana od S&P-a, kada su nam po prvi put u zadnjih deset godina izgledi za rejting poboljšani, Fitch nam je jučer također poboljšao izglede«, kazao je u telefonskoj izjavi za Hinu Zdravko Marić, ocijenivši to pozitivnom viješću



ZAGREB Ministar financija Zdravko Marić kazao je u subotu, nakon što je agencija Fitch poboljšala izglede za hrvatski rejting, da će Vlada nastaviti provoditi strukturne reforme i da je njezin cilj da se rejting u tijeku mandata vrati u područje investicijskog.


Agencija Fitch zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na ‘BB’ i kratkoročni na ‘B’, no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što predstavlja prvi pozitivni pomak koji je ta agencija poduzela po pitanju hrvatskog rejtinga od 2003. godine.


»Nastavno na dobre vijesti od prije par tjedana od S&P-a, kada su nam po prvi put u zadnjih deset godina izgledi za rejting poboljšani, Fitch nam je jučer također poboljšao izglede«, kazao je u telefonskoj izjavi za Hinu Zdravko Marić, ocijenivši to pozitivnom viješću.




Istaknuo je dvije važne stvari iz Fitchova izvješća, i to gospodarski rast iznad planiranog te poboljšanu situaciju u javnim financijama, prije svega manji od očekivanja proračunski deficit u 2016. te prvo smanjenje udjela javnog duga u BDP-u od 2007. godine.


Povećanje izgleda za hrvatski rejting Fitch je obrazložio smanjenjem proračunskog deficita na procijenjenih 1,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2016. godini, što je znatno manje od 2,6 posto, koliko je prvotno planirano.


Rezultat toga je primarni suficit koji je doveo do smanjenja javnog duga na procijenjenih 84,8 posto BDP-a, po prvi put od 2007. godine, ističe Fitch u izvješću.


»Dakle, imamo pozitivni zaokret u javnim financijama, a ono što kao Vlada gledamo je da to ne bude jednokratno. Ovih dana smo usvojili važan dokument – strategiju upravljanja javnim dugom, gdje je vrlo jasno konstatirano, naša predviđanja i sve mjere, da se kroz 3 osnovna stupa, a to je poticanje gospodarskog rasta, nastavak fiskalne konsolidacije i smanjivanja proračunskog deficita te aktivaciju državne imovine, taj trend smanjivanja udjela javnog duga u BDP-u nastavi«, ustvrdio je Marić.


Fitch je u izvješću istaknuo da su razina i sastav duga opće države i nadalje ključna slabost za hrvatski rejting. Iako u Fitchu očekuju da će se javni dug postupno smanjivati, on će i nadalje ostati dugoročna slabost zemlje.


»I u samom Fitchu navode da, iako je javni dug u 2016. smanjen, on i dalje predstavlja izazov i jedan od glavnih makroekonomskih rizika, a mi smo taj rizik upravo adresirali. Naš ključni strateški, a možemo reći i nacionalni interes jest da se on smanji«, izjavio je ministar financija.


Cilj Vlade – rejting u investicijskom području


Istaknuo je da je svakako potrebno da se pozitivni financijski trendovi nastave, jer u konačnici ne mogu se očekivati poboljšanja investicijskog rejtinga bez dobrih rezultata, odnosno poticanja gospodarske aktivnosti i dizanja rasta i potencijala hrvatskog gospodarstva.


»Na tom području već smo jasno iskazali svoje namjere – porezna reforma koja je mahom usmjerena na rasterećenje gospodarstva i građana, krenuli smo i sa smanjivanjem parafiskalnih nameta, vidjeli ste prije par dana za građane i gospodarstvo dobre vijesti o smanjivanju brojnih upravnih pristojbi. Najavili smo da ćemo s tim trendom nastaviti, ne samo smanjivanja, nego i ukidanja brojnih nameta jer opterećuju i odvraćaju građane i gospodarstvo od aktivnosti«, istaknuo je Marić.


S dobrim rezultatima, pozitivnim trendovima i brojkama, Marić vjeruje da se može očekivati nastavak dobrih vijesti u vezi kreditnog rejtinga, te podsjeća da si je Vlada zadala kao cilj da se hrvatski rejting postupno, u tijeku mandata ove Vlade, vrati u područje investicijskog.


Sve tri vodeće svjetske rejting agencije – Fitch, S&P i Moody’s već godinama drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine, no sada još samo Moody’s drži negativne izglede, dok ih Fitch i S&P drže stabilnima.


Reformsku agendu treba odlučno nastaviti


Na upit da se osvrne na napomenu Fitcha u izvješću da bi predstojeći lokalni izbori mogli povećati napetosti unutar koalicije i odgoditi neke strukturne reforme, Marić je istaknuo da rejting agencije, uz analizu financijskih i ostalih makroekonomskih pokazatelja, uvijek poseban naglasak stavljaju na elemente političke ekonomije.


»Razumljivo je da rejting agencije ukazuju na potencijalne opasnosti od odgoda reformi i slično. No, Vlada je vrlo jasna u svojoj namjeri da se nastavi agenda strukturnih reformi i aktivnosti vezanih uz to. Imamo vrlo ambiciozni plan, upravo radimo na Nacionalnom programu reformi i Programu konvergencije, koji su uostalom i naša obveza prema Europskoj komisiji«, kazao je Marić, istaknuvši kako moramo biti svjesni da strukturne reforme treba provesti zbog nas samih i našeg gospodarstva.


»Određeni rizici iz te političke sfere uvijek se uzimaju u obzir, ali danas je situacija kudikamo bolja i stabilnija. I u samom izvješću Fitch ističe i da su porezna reforma i proračun za 2017. prošli relativno glatko i bez velikih otpora. Treba nastaviti s tom agendom i biti odlučan«, kazao je Marić.


Zaključio je da je upravo element političke stabilnosti ključan u tome da se reforme provedu u djelo.