Uznemirujuće

Manijak zavezao psa i ostavio ga da umre u šumi. Izviđači naišli na strašan prizor

P. N.

Foto: Domagoj Ivanagić/Facebook

Foto: Domagoj Ivanagić/Facebook

Domagoj Ivanagić, koji je s izviđačkom skupinom bio u okolici planinarskog doma Pljuskara kod Slavonskog Broda, o svemu je obavijestio policiju



Skupina izviđača u nedjelju je pronašla leš psa privezanog za drvo u šumi u okolici Slavonskog Broda. Domagoj Ivanagić, koji je s izviđačkom skupinom bio u okolici planinarskog doma Pljuskara, o svemu je obavijestio policiju.


– Danas smo s našim odredom izviđača išli na izlet do Pljuskare. U blizini planinarske kućice, pokraj puta smo naišli na ovaj jeziv prizor. Pas je zavezan i vjerojatno usmrćen. Jer tako jak pas, da je ostavljen zavezan sigurno bi se otkinuo. Leš psa je sigurno tamo već nekoliko dana, jer je počeo trunuti. Prizor je zaista jeziv i ne mogu zamisliti da netko tako nešto može učiniti. Mislim da se radi o pasmini staford – kazao Domagoj Ivanagić za SBplus.


Domagoj je na svojem Facebook profilu objavio post s fotografijama u želji da se pronađu vlasnici, kako bi se utvrdila istina i okolnosti pod kojima je pas stradao te da bi odgovorni bili kažnjeni.





Djelatnici policije, u suradnji s veterinarskim inspektorom obavili su tijekom prijepodneva očevid na Pljuskari.


– Ono što za sada možemo kazati je kako je pas najvjerojatnije ubijen. No, zbog stanja lešine teško je tvrditi je li smrt nastala prije vezivanja ili nakon vezivanja psa , kazao je za SBplus Krešimir Šimić, policijski službenik za odnose s javnošću Policijske uprave brodsko-posavske.


Pas, dodao je, nije bio čipiran, što otežava pronalazak vlasnika i utvrđivanje okolnosti koje bi mogle dovesti do točne informacije o tome kako je i od čije ruke nastradao ovaj nedužni pas. Iako po gradu kolaju razne informacije, u policiji su kategorični: ˝Za sada nemamo saznanja o mogućem vlasniku, no ono što mogu reći je kako će policija Općinskom državnom odvjetništvu podnijeti izvješće protiv nepoznate osobe za kazneno djelo usmrćivanja i mučenja životinje˝, rekao je Šimić.


Na tijelu psa primijećene su brojne ozljede, ugrizne rane, a udruga za pravnu zaštitu životinja Animalex, koja se uključila u cijeli slučaj, sumnja da se radi o stafordu ozlijeđenom u borbi pasa.



Iz policije dodaju kako će, tko god da se na ovakav način iživljavao na životinji, a to ne mora nužno biti vlasnik psa, odgovarati sukladno Zakonu. A kazneni zakon u svom članku 205. za usmrćivanje i mučenje životinja predviđa kaznu zatvora i do godinu dana.