Europarlamentarac

MISLAV KOLAKUŠIĆ “Hrvati su politički nepismeni, mediji nekvalitetni, a županije treba ukinuti”

Hina

Mislav Kolakušić / Foto: I. TOMIĆ

Mislav Kolakušić / Foto: I. TOMIĆ

Drži i da je parlamentarni sustav nepopravljiv zbog financiranja stranaka iz državnog proračuna, što bi ukinuo te uveo financiranje doprinosom članova.



Potencijalni predsjednički kandidat Mislav Kolakušić u nedjelju je ocijenio da su Hrvati apolitični i iznimno politički nepismeni, a ako ne uspije na predsjedničkim izborima, vratit će se u Europski parlament u kojem je zastupnik.


“Nažalost većina hrvatskih građana je odabrala biti apolitična i to smatraju jako dobrim potezom. E pa dragi moji građani, da li vaša obitelj živi kao u Norveškoj ili kao u najsiromašnijoj afričkoj državi određuje politika, a vi određujete tko je politika”, rekao je među ostalim Kolakušić u razgovoru s Natašom Božić u “Točki na tjedan” N1 televizije.


“Hrvati su apsolutno politički nepismeni”, također je rekao, ali i dalje smatra da građani trebaju na referendumu odlučivati o važnim pitanja. Uvjeren je, primjerice, da bi na referendumu o ukidanju svih poreza u formi ‘da’ ili ‘ne’ odlučili o neukidanju poreza.




Zalaže se za sustav koji uključuje obavljanje više funkcija odjednom što bi omogućilo da građani znaju tko je odgovoran, a ako će na parlamentarnim izborima glasati za HDZ ili SDP, ocijenio je, to će značiti da ne žele promjene.


“Ne možete ništa promijeniti jer vam bez obzira na vašu volju nedostaje ovih 76 u Saboru koji odlučuju. Ja nisam ušao u politiku da bi radio nešto što nema smisla nego zato da bih probao promijeniti stvari, a to možete ako imate vlast. Što ja imam dalje tražiti u politici ako građani na ovim izborima izaberu nekog od direktnih kandidata HDZ-a ili SDP-a? Oni su time rekli da ne žele promjene i što ću ja građanima Hrvatske kvariti zadovoljstvo”, rekao je.


“Narod je uvijek onakav kakav mu je vođa. Svaki narod određuje točke prijelomnice u svom razvoju i onaj koji ga vodi će ga usmjeriti. Ključ je u Saboru, sve se mijenja u Saboru”, poručio je još.


Drži i da je parlamentarni sustav nepopravljiv zbog financiranja stranaka iz državnog proračuna, što bi ukinuo te uveo financiranje doprinosom članova. “Ako nema dovoljno zainteresiranih članova da budu taj dio kluba onda taj klub ne treba postojati.”


Potencijalnog predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru smatra rezervnim kandidatom HDZ-a koji je, kaže, stalno u medijima, a Zorana Milanovića prozvao da je odgovoran za 300 tisuća blokiranih građana.


Medije je u razgovoru više puta prozvao za nekvalitetne sadržaje, ali i za to da su se pretvorili u partijske listove, umjesto da iznose činjenice.


“Od medija nikada nisam dobio pitanja od suštinske važnosti za Hrvatsku”, rekao je, među inim, kao i da će na predsjednička sučeljavanja ići ako budu ozbiljna i s bitnim pitanjima.


Za kampanju neće potrošiti niti kune, ističe te poručuje biračima da se sve može vidjeti na internetu. “Samo smo preko Facebooka došli do 55 milijuna prikazivanja naših videa. Ako se želite informirati, imate gdje, ako ne želite radite što hoćete”, rekao je.


Nedostatak novca za isplatu mirovina, kaže, riješio bi micanjem lažnih umirovljenika i lažnih branitelja i invalida iz sustava, a vjeruje da je lažnih branitelja najmanje polovica u sustavu.


Smatra da treba ukinuti županije, odnosno ostaviti im samo simboličnu funkciju, Vlada bi trebala imati samo deset ministarstava, ostavio bi najviše pet agencija, a prepolovio bi i broj sudaca.