Najbolji prognozer

MAJMUNSKA POSLA: Tko će biti prvak svijeta? Za prognozu pitaj Kenta

Siniša Pavić

foto: Tomislav Miletić / PIXELL

foto: Tomislav Miletić / PIXELL

Svi znaju sve, svi znaju i rezultat, bilo da za prognozu talentirane kokice kljucaju zrna iz engleske i hrvatske zdjelice, bilo da eminentni proroci daju sud. Ma, dosadašnji tijek prvenstva uči kako je samo jedan istinski prognozer - gibon Kent!



Na fotografiji kvartovska mesnica. Vidi se vitrina puna mesa. Dominira komad govedina oveći. Izrezbaren je, onaj ‘kožni’ masni dio, tako da se jasno kockice razabiru. Hrvatski komad govedine, išaran crvenim i bijelim kockicama. Jer, sve se danas kanalizira u jednom pravcu i svi putevi vode u Moskvu na polufinale Svjetskog prvenstva u nogometu.


Svi znaju sve, svi znaju i rezultat, bilo da za prognozu talentirane kokice kljucaju zrna iz engleske i hrvatske zdjelice, bilo da eminentni proroci daju sud. Ma, dosadašnji tijek prvenstva uči kako je samo jedan istinski prognozer – gibon Kent!


Kent i njegova obitelj stanovnici su Zagrebačkog zoološkog vrta. Procedura gatanja i pred polufinalni sraz Engleske i Hrvatske bila je jednostavna; s jedne strane engleska lutka puna voća i povrća, s druge babuška hrvatskih boja puna hrane. Pa koju odabere! On, ali i one, kćer mu Fiona i partnerica Kulička. Kent se, a to je ono najvažnije, bez razmišljanja okrenuo babuški! Raskopao je što se raskopati da i time udario temelje hrvatskoj pobjedi. Ravnatelj ZOO Zagreb Damir Skok nije imao što nego poručiti: “Vatreni će baciti Englesku na koljena!”




No, u sred euforije, ostavimo, dramatike radi, mjesta i za mrvu opreza. Fiona i Kulička okrenule su se, naime, ka engelskoj lutki!?! Nema, međutim, prevelikog razloga za brigu. Fioni se, s obzirom na ime, ne treba ni čuditi. Ponašanje Kuličke također je položno logičnom objašnjenju, samo se valja vratiti mrvu untrag, do utakmice s Rusijom.


Kent je, naime, tada uspješno prognozirao pobjednika svih utakmica u kojima je sudjelovala Hrvatska reprezentacije, osim jedne, one zadnje s Rusijom. Tad je tipova na Rusiju, dok su mu kći i partnerica bile za pobjedu Hrvatkse. Što se dogdilo i odakle takvo neslagnje u obitelji gibona!? Sve se čini i nije nemoguće da jednostavno taj dan zaiskrilio nešto u obitelji i da je prkos u Kenta odradio prognozu mjesto njegova zdrava razuma, pa je kontra svojih uvjeranja krenuo put ruskog pojila. Bilo bi to baš onako ljudski. Nije također nemoguće da mu ženski dio obitelji sada vraća istom mjerom.


Za vjerovati je stoga kako se Kent vratio starim navadama. I da Hrvatska ide u finale. I da će se Vatreni po povratku kući doći Kantu zahvaliti kako i dolikuje, pa da kineska novinska agencija Xinhua, jedan od njih što uredno prate Kentove prognoze, ima zašto i opet o Kentu našem lijepo pisati!