Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4n
Sutra: 15° 15° 4n
24. travnja 2019.
Ispis članka: Kupači prijavljuju 'susrete' s ovakvim meduzama. Možda izgledaju zastrašujuće, ali... - Novi List

NoviList.hr

Kupači prijavljuju 'susrete' s ovakvim meduzama. Možda izgledaju zastrašujuće, ali...

Cotylorhiza tuberculata

10. kolovoz 2018 10:04

Napisao: P. N.

Gladak povišen klobuk ove meduze, opisuju, "okružen je okružen je olukom poput prstena, ima kraće i duže žarnice bijele i žarko plave do ljubičaste boje.

foto: wikipedia

Zapazite li ovih dana u moru velike meduze, ne morate se bojati, u pitanju su autohtone i dobroćudne meduze, latinskog imena Cotylorhiza tuberculata, koje vam, dodirnete li ih slučajno ili namjerno, neće uzrokovati bol, objavio je portal Poreština.

Ove meduze, pojašnjavaju, "obitavaju u cijelom Sredozemnom moru, endemična su vrsta, hrane se planktonom, a najčešće se nalaze na otvorenom moru". Ponekad ih se, međutim, može vidjeti i u obalnom dijelu Jadrana.

- Ne morate se plašiti dodira, njezine žarnice nemaju nikakav ili vrlo blagi učinak na ljude. Praksa je pokazala da samo vrlo osjetljivi ljudi osjete blago peckanje u dodiru kože s njezinim žarnicama, pojašnjavaju zainteresiranima na portalu Poreština.

Gladak povišen klobuk ove meduze, opisuju, "okružen je okružen je olukom poput prstena, ima kraće i duže žarnice bijele i žarko plave do ljubičaste boje.

Riječ je, tvrde, "uglavnom o spektakularnim primjercima dobroćudne autohtone meduze".

Ova vrsta meduze najčešće je okružena mlađim šarunima, koji u njenim šupljinama nalaze utočište od nasrtljivih iglica (Belone belone) i ušata (Oblada melanura), piše portal, a .zbog očigledne sličnosti, ističu, neki je nazivaju i „jaje na oko“ (eng. naziv: fried egg jellyfish), pišu na portalu Poreština.