Upozorenje stručnjaka iz Rovinja

Kupači oprez: Smrtonosna meduza vreba u plićacima mora u Istri

Glas Istre

Osobe koje su posebno osjetljive ili one koje su alergične na ubod ose, trebale bi sa sobom imati injekcije protiv otrova tzv. "kompas meduze", jer bi za njih on mogao biti smrtonosan



PULA Već nekoliko puta tijekom proljeća razni su šetači svjedočili brojnim jatima meduza duž istarske obale. Tako su prošlog tjedna jata viđena na pulskom kupalištu Valkane, a sredinom ovog tjedna i na Kanjonu. No, ono što smo doznali u Centru za istraživanje mora (CIM) Instituta Ruđer Bošković u Rovinju nije nimalo bezazleno kako je na prvi pogled izgledalo. 


 – Ono što su ljudi najvjerojatnije vidjeli bila je aurelia aurita, s četiri kruga na klobuku, u narodu znana kao uhati klobuk, koja i nije toliko opasna.


Ipak se ne bi bilo dobro igrati s njima je ipak imaju otrova. Puno veći problem je što već mjesecima vidimo i pratimo drugu, vrlo opasnu meduzu chrysaoru hysoscellu, u narodu poznatu kao kompas meduzu . 




To je inače naša domaća meduza, ali se ranije viđala, recimo, jednom u pet godina, a sada je kontinuirano vidimo već par mjeseci posvuda duž istarske obale i to u plićacima, ali na sreću, za sada samo u jedan ili najviše dva primjerka, rekao nam je znanstveni savjetnik Instituta Danilo Degobbis. 


Dodaje da se vrlo lako raspoznaje te da je ribari često ulove u svojim mrežama. Međutim, upozorava da bi se mogli vrlo gadno opeći diraju li je golim rukama kada čiste mreže.  – Puno je opasnija od aurelie aurite, tako da bi ljudi, pogotovo kupači trebali jako paziti.

Bilo bi poželjno na plaži imati prvu pomoć, odnosno čisti amonijak ili druge pripravke koji se mogu kupiti u ljekarnama. Osobe koje su posebno osjetljive ili one koje su alergične na ubod ose, trebale bi sa sobom imati injekcije protiv tog otrova, jer bi za njih on mogao biti smrtonosan.


Ne treba posebno naglašavati da je smrtonosan i u slučaju da se meduza proguta, što smo imali slučaj kod jednog ronioca unatrag nekoliko godina. Prema viđenom u našem moru one su za sada vrlo mlade i nemaju još razvijene izrasline koje im idu iz klobuka, a to znači da će još duže vrijeme boraviti u moru.


Naime, kod odrasle meduze te lovke idu i do metra, a bijele niti koje idu iz klobuka i također jako žare, mogu ići u dužinu do dva metra. 


Ima je, kaže Degobbis, duž cijele zapadne obale Istre i u Tršćanskom zaljevu – koji ima drugačiji eko sustav nego Istra – stručnjaci prate njeno kretanje, stalno su u međusobnom kontaktu i razmjenjuju informacije, no nitko ne zna da li će i koliko dugo opstati kroz turističku sezonu.