Ministar zdravstva

Kujundžić ne zna kad će biti donesen novi zakon o pobačaju

Hina



Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak uoči Vladine sjednice da će povjerenstvo za izradu novoga Zakona o pobačaju tražiti od Ustavnog suda produljenje roka za njegovo donošenje, ali ne može reći kada će to biti.


Kujundžić je izjavio da povjerenstvo nastoji iznjedriti što bolji zakon, te da će uzeti još neko vrijeme za donošenje novoga Zakona o pobačaju.


»U tom se smislu maksimalno analiziraju zakoni i prakse te rezultati drugih zemalja«, kazao je Kujundžić i dodao da će povjerenstvo od Ustavnog suda tražiti produljenje roka za donošenje zakona.




Kujundžić nije mogao reći do kada bi se novi zakon mogao donijeti, a na upit novinara rekao je da zakon možda i bude gotov za vrijeme njegova mandata.


Ustavni sud je 2. ožujka 2017. godine donio odluku kojom je obvezao Sabor da u roku dvije godine donese novi Zakon o pobačaju, uz zaključak da nije moguće zabraniti pravo na prekid trudnoće. To znači da bi novi zakon u Saboru trebao biti izglasan do početka ožujka.


Povjerenstvo Ministarstvo zdravstva za analizu zakonskih propisa koji reguliraju prekide trudnoće i iskustva u zemljama Europske unije sastalo se u srijedu, a nakon sastanka njegov predsjednik Ante Ćorušić izjavio je kako se njihov prijedlog neće bitno razlikovati od rješenja u postojećem zakonu.