Kaotičan početak školske godine: Dio učenika u ponedjeljak će dočekati prazne klupe

Ingrid Šestan Kučić

snimio Goran Stanzl PIXSELL

snimio Goran Stanzl PIXSELL

Dio škola zaista je dobio sve udžbenike, no dio škola još jučer je čekao da im dođu kompleti za pojedine razrede, ali uzalud. Većini škola koje su ostale kratkih rukava u dolasku udžbenika uglavnom nedostaju novi kurikularni udžbenici Škole za život pa će tako oni koji se najviše vesele početku školske godine, prvašići, u pojedinim školama iz njih u ponedjeljak izaći praznih ruku.



RIJEKA – Iako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja prošli tjedan na sastancima s ravnateljima škola diljem Hrvatske opetovano ponavljalo kako su udžbenici u škole počeli stizati te da su nakladnici dali obećanje kako će do početka školske godine do škola stići svi udžbenici jučer se pokazalo da to baš nije tako.


Dio škola zaista je dobio sve udžbenike, no dio škola još jučer je čekao da im dođu kompleti za pojedine razrede, ali uzalud. Većini škola koje su ostale kratkih rukava u dolasku udžbenika uglavnom nedostaju novi kurikularni udžbenici Škole za život pa će tako oni koji se najviše vesele početku školske godine, prvašići, u pojedinim školama iz njih u ponedjeljak izaći praznih ruku.


Tako se na cjelotjednu informacijsku blokadu zbog kolektivnog pada web stranica škola koje još uvijek nisu proradile, već najavljenu odgodu dolaska tableta za učenike koji će umjesto na početku školske godine stići krajem kalendarske godine i prolongiran dolazak računala za nastavnike s rujna na listopad sad nadovezao i kaotičan dolazak udžbenika. Nema, kažu ravnatelji ni cijelih kompleta za petaše, a kada će im udžbenici doći nitko ne zna, jer od nakladnika ne dobivaju konkretan odgovor.


Bez odgovora




Ravnatelj OŠ Pehlin, Željko Šimunić, kaže da je početak ove školske godine u kaosu kakav u 40 godina radnog staža nije doživio.


– Ne samo da nedostaju udžbenici, nego nedostaju i priručnici za nastavnike. Bez udžbenika se još neko vrijeme možemo snaći, ali priručnici su daleko veći problem. Zadnji radni dan prije početka školske godine mi smo bez cijelih kompleta udžbenika za prve i pete razrede, a kad ćemo ih dobiti ne znamo. Cijeli tjedan ne radi web stranica, ne radi elektronička pošta i sad nema ni udžbenika – ističe ravnatelj.



Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja jučer su poručili da su oni svoj dio posla po pitanju udžbenika odradili i to još krajem lipnja te da je kašnjenje udžbenika u nadležnosti nakladnika.


– Krajem lipnja je zaključen odabir udžbenika koji su po prvi puta birani putem online upitnika koji je jamčio anonimnost učitelja i na taj način predstavljao jaku antikorupcijsku mjeru. Po zaključenju odabira, škole su započele nabavu udžbenika i samostalno biraju dobavljače, dok Ministarstvo u svojoj nadležnosti ima financiranje nabave.Očekujemo da će svi udžbenici biti na klupama na početku školske godine, ističu u Ministarstvu.



U OŠ Kostrena, kaže ravnateljica Biserka Miškulin, nedostaju cijeli kompleti udžbenika za petaše te udžbenici iz stranih jezika za sve uzraste. Udžbenici su naručeni preko Narodnih novina od kojih škola nije dobila odgovor kad bi mogli doći, dok je OŠ Srdoči, prema riječima ravnatelja Ivana Vukića, od Narodnih novina dobila odgovor da će udžbenici doći čim izađu iz tiska, što bi moglo biti idućeg tjedna.


Izravna narudžba


– Dobili smo cirka 60 posto udžbenika. Uglavnom nedostaju udžbenici vezani uz Školu za život, dio udžbenika za petaše i sedmaše nedostaje – kaže ravnatelj.


I u OŠ Milan Brozović Kastav jučer su čekali udžbenike, a prema riječima ravnateljice Sandre Krpan spremni su raditi i subotu ako udžbenici stignu.


– Mi smo u pomalo specifičnoj situaciji, jer smo velika škola pa smo sami morali provesti javnu nabavu, a nedostaju nam još cijeli kompleti za prvašiće i petaše – ističe Krpan.


U OŠ Vežica kažu pak da su jedni od rijetkih sretnika kojima je stiglo baš sve.


– Čuli smo da “šteka” distribucija, a mi smo išli na izravnu narudžbu preko nakladnika i dobili smo sve – kaže ravnateljica Violeta Nikolić.Istim sretnicima smatraju se i u OŠ Sveti Matej Viškovo, jer u ponedjeljak će svi učenici te škole kući odnijeti punu torbu knjiga. Iako nisu bili svi iste sreće većina ravnatelja ističe da kašnjenje pojedinih udžbenika u prvom tjednu nastave nije veliki problem, jer taj je tjedan ionako uhodavanje za učenike.